STOP THE PRESS!

Jan Anderzénin Siipi empii -näyttely avautuu Vanhan Raatihuoneen galleriassa 6.10.2017

Vanhan Raatihuoneen galleria 6.10.–12.11.2017
Jan Anderzén Siipi empii

Kukalle suloiselle laskeudun ja hengähdän. Lepuutan siipiäni ja maistan muutaman tipan ravintovelliä.

Jan Anderzén on kokeellisen musiikin ja kuvien parissa työskentelevä taiteilija, jonka tuotannolle luonteenomaista on suunnitellun ja kaavoitetun kerrostuminen virheen ja hallitsemattoman aineksen kanssa. Häntä kiinnostavat värähtelyt, joita esiintyy villin ja kesytetyn sumuisilla rajamailla.

Tarkkailen luontoa, joka leikkii suojavärityksillä, sävyjen ja valojen tuottamilla efekteillä. Lintujen väritys muodostuu yksittäisistä sulista ja höyhenistä kuin mosaiikki. Mietin metsästäjän naamiaisia, kun hän sonnustautuu maastoasuun ja huutavan kirkkaan oranssiin asusteeseen. Kerran luulin lokkia enkeliksi. Toisen kerran zoomasin loputtoman syvälle yhteen pikseliin ja tunsin tien avautuvan tuntemattoman ravinnon lähteille. Aurinko on innoittanut monenmoista taidetta, kuten solariumin. Sekin kaikki on luontoa! Siunaa koko maailma!

Lensin yli kaupungin ja metsän rajaavan muurin, jolla alastomat noidat harjoittelivat puomiohjelmiansa. Lensin yli luostarin, jonne ihmiset olivat kokoontuneet muodostaakseen vahvistimen rukouksille. Lensin yli nurmikon, joka merkitsi paikkaa, jossa ei tarvitse kasvattaa ruokaa. Silkkitiellä näin rekan, jossa matkusti Jan Anderzénin painattamat puuvillakankaat.

Olen todellisella kedolla. Tiedän, että rakkaus antaa siivet ja mikä tahansa siiveniskuni voi aiheuttaa tornadon jossakin kaukaisessa maailmankolkassa. Sillat lentävät silppuna ilmaan ja autoparvet huuhtoutuvat mereen. Siipeni ovat suljetut ja hierovat toisiaan vasten tehden pyörivää liikettä. Se saa aikaan pientä hilpeää rahinaa, joka on liian kimeää ihmiskorvan tavoitettavaksi.

Siipi empii syntyi yhteistyössä Tarja Kansanahon, Tero Niskasen ja Kemiallisten Ystävät -yhtyeen kanssa. Näyttelyn mahdollistaa Claudio ja Esteria Paupan Säätiön myöntämä Aivosuukko-stipendi.

 

Vanhan Raatihuoneen galleria, Vanhalla Raatihuone, Vanha Suurtori 3–5, 20500 Turku.
Galleria on avoinna ti–su klo 10–18. Galleriaan on vapaa pääsy.

turku.fi/vanha-suurtori/galleriat
facebook/Vanhan-Suurtorin-Galleriat Turku