STOP THE PRESS!

Taru sormusten herrasta Turun Kaupunginteatteriin

Taru Sormusten HerrastaKevätkaudella Turun Kaupunginteatterissa nähdään viisi ensi-iltaa, Taru sormusten herrasta, Dreamteam, Pesärikko, Parasta elämässä ja Legenda pienestä luusta, sekä useita vierailuesityksiä. Ohjelmistossa jatkavat myös syksyltä tutut Viimeinen laiva, Paavo – lentävä turkulainen, Seitsemän veljestä ja Kybersielut. Kevään esitysten myynti avautuu torstaina 5.10.2017.

Taru sormusten herrasta
Taru sormusten herrasta ennennäkemättömänä suurtuotantona

Kaikkien aikojen suurin fantasiaseikkailu saa ensi-iltansa uutena dramatisointina Päänäyttämöllä 15.2.

J. R. R. Tolkienin rakastettu Taru sormusten herrasta nähdään nyt suurempana, kuin koskaan aiemmin Suomen näyttämöillä. Teatteriversio sormussaagasta tuo hobitit, velhot, örkit, haltiat ja mustat aaveratsastajat elävänä aivan silmiesi eteen. Tempaudut mukaan vauhdikkaaseen seikkailuun, jonka määränpäänä on Sauronin tuomiovuori ja näkymättömäksi tekevän sormuksen tuhoaminen. Vain onnistuminen aikeessa voi pelastaa Keski-Maan kansat. Avainroolissa hyvän ja pahan välisessä taistelussa on pienistä pienin, hobitti Frodo Reppuli.

Luvassa on tarunhohtoa ja taikuutta Päänäyttämön täydeltä. Esityksen hurjia taistelukohtauksia ja stuntteja on harjoiteltu jo lähes vuoden ajan, samoin taidokasta maskeerausta, puvustusta ja lavastusta on valmisteltu kauan. Helmikuussa jättituotannon kaikki palaset loksahtelevat yhteen ja kutsumme sinut mukaan hengästyttävän hienoon seikkailuun! Esitys kestää n. 3 h 40 min ja siinä on kaksi väliaikaa. Suositusikäraja on 11 vuotta.

Esityksen ohjaa Mikko Kouki. Hänen sormensa syyhysivät päästä muokkaamaan lapsuudesta tuttua teosta:

”Taru sormusten herrasta oli ensimmäinen kirja, jonka olen ostanut neljäsluokkalaisena säästöilläni ja lukenut useaan otteeseen. Olen haaveillut kauan tämän tekemisestä teatteriin ja olemme valmistelleet Sami Keski-Vähälän kanssa tehtyä sovitusta jo pitkään. Mukaan on otettu myös sellaisia osioita kirjasta, joita ei elokuvissa ja muissa teatteriversioissa ole nähty. Teksti tuntuu ajankohtaiselta esimerkiksi isojen metsien tuhoamisen kautta – ja hyvän ja pahan taisteluhan on jossain muodossa aina ajankohtaista.”

Uuden dramatisoinnin tarinaan on tehnyt Sami Keski-Vähälä. Rooleissa Stefan Karlsson, Hannes Suominen, Anna Victoria Eriksson, Mika Kujala, Markus Järvenpää, Kirsi Tarvainen, Teemu Aromaa, Markus Riuttu, Miska Kaukonen, Markus Ilkka Uolevi, Antti Kyllönen, Olli Rahkonen, Jonas Saari, Petri Rajala, Kimmo Rasila, Jenni Kitti, Jaakko Hutchingss, Iiro Heikkilä, Pekka Laamanen, Jesse Liskola, Vilja Parkkinen ja Sakari Saikkonen. Puvustuksen on suunnitellut Pirjo Liiri-Majava, lavastuksen Teemu Loikas, valot Janne Teivainen, taistelukoreografiat Oula Kitti, äänet Iiro Laakso, videot Sanna Malkavaara, pyrotekniikan Tero Aalto ja naamioinnit Minna Pilvinen.
Päänäyttämöllä vierailevat Jukka Puotila ja Kiviä taskussa

Jukka Puotila goes Turku on vauhdikas yhdenmiehenshow, jossa sivalletaan terävästi, tyylikkäästi ja taidolla. Ja vastustamattoman hauskasti! Puotilan kärkevään käsittelyyn pääsevät erityisesti Turku-teemaan sopivat ajankohtaiset aiheet politiikasta urheiluun ja kulttuurista lööppijulkkiksiin. Show on muodostunut jo legendaksi, eikä se säästele mitään tai ketään — ei edes Jukka Puotilaa! Kuusi esitystä 16.2.2018 alkaen.

Suomalaisten ikisuosikkikomedia Kiviä taskussalöytää taas tiensä Turun Kaupunginteatteriin. Martti Suosalo ja Mika Nuojua heittäytyvät näyttelemään 15 ihmiskohtaloa virtuoosimaisella hatunvaihtotekniikalla. Salamannopeat roolinvaihdot kuljettavat traagisen hauskaa tarinaa ja yleisön tunneskaala vaihtelee riemusta liikutukseen. Tämä komedia toimii vuodesta toiseen. Vierailuesitykset 26.2. ja 27.2.2018.
Pienellä näyttämöllä komedialliset Dreamteam ja Parasta elämässä

Parasta elämässä on Duncan Macmillanin tekstiin perustuva lempeän komediallinen Martti Suosalon monologiesitys. Se on liikuttava, toiveikas ja hauska kertomus kroonisesti masentuneen äidin pojasta, joka koettaa piristää äitiään listaamalla asioita, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista. Asioita, joita kaikkien on hyvä palauttaa välillä mieleen. Esityksen ohjaa Pentti Kotkaniemi. Ensi-ilta 19.1.2018.

Dreamteam on komedia naisista, joilla on elämä täysin hallinnassa. Mia, Eeva, Hanna ja Jutta päättävät perustaa elämänhallintafirman, ovathan he ovat kaaoksen kokemusasiantuntijoita. Unelmavalmennuksen avulla naiset haluavat tarjota kokonaisvaltaista ja energisoivaa apua suorituskeskeisen elämän stressaamille ihmisille. Varsinainen yrityksen perustaminen jää kuitenkin naisten jatkuvan visioimisen ja keskinäisen sparraamisen jalkoihin, sillä näiden unelmien ammattilaisten täytyy ensin selvittää mitkä heidän omat unelmansa ovat ja miksi ne eivät ole toteutuneet. Minna Nurmelinin kirjoittaman näytelmän ohjaa Satu Rasila. Rooleissa Minna Hämäläinen, Ulla Koivuranta, Ulla Reinikainen ja Riitta Salminen. Ensi-ilta 21.2.2018.
Sopukassa yhteistuotannot Pesärikko ja 3T:n Legenda pienestä luusta

Pesärikko on nuoren avioliiton selviytymättömyystarina, jossa Armi rakastuu Olaviin, karkaa kotoaan ja muuttaa Etelä-Pohjanmaalle Larvan taloon. Tuoreen avioparin elämänmenon sanelee kuitenkin Olavin äiti Laimi ja sänkyyn sidottu Ilmi-täti. Pesärikko on paksun huumorin kyllästämä kertomus maaseudun paineesta. Se kertoo miehistä, jotka eivät jaksa tunteittensa kanssa ja naisista, jotka tekevät omia ratkaisujaan.

Orvokki Aution klassikkotrilogiaan perustuva teos nähdään nyt uutena, kahdeksan teatterin yhteistuotantona. Dramatisointi ja ohjaus Mikko Roiha. Rooleissa Eila Halonen, Veli-Matti Karén, Sara Melleri, Taina Reponen ja Jarkko Sarjanen. Tuotanto: Vapaa teatteri, Riihimäen Teatteri, Tanssiteatteri Minimi, Jyväskylän kaupunginteatteri, Teatteri Eurooppa Neljä, Kotkan kaupunginteatteri, Kouvolan Teatteri ja Turun Kaupunginteatteri. Turun ensi-ilta 25.1.2018.

Legenda pienestä luusta on mielikuvituksellinen matka, ihmislajin pitkä kertomus lintujen kertomana. Kantaesityksenä nähtävä teos käsittelee ihmisen historiaa lajina, ihmisen arvoa ja ihmisen suhdetta ei-inhimilliseen historiallisessa kontekstissa ja nykyisyydessä. Teoksessa rinnastuvat myytin, tieteellisen tutkimuksen ja poliittisen filosofian näkökulmat. Kiehtova esitys rakentuu lintujen lentäessä läpi ihmislajin historian. Matkallaan ne pysähtyvät dokumentoimaan yksittäisten ihmisten kertomuksia eri ajoista ja paikoista.

Kolmas Tila -ryhmän esityksen ohjaavat Susanna Airaksinen ja Juha Malmivaara. Teksti on Seppo Parkkisen. Ensi-ilta 23.2.2018.