STOP THE PRESS!

Saame saavutettavaksi – saamelaiskirjailijat kiertävät Turussa, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla

Lukukeskuksen tuottama kiertue starttaa Helsingin Rikhardinkadun kirjastossa Ante Aikion esiintymisellä 11.10.

Lukukeskus tuo saamelaiskirjailijat ja -kulttuurin kouluihin ja kirjastoihin loka-marraskuussa. Inger-Mari Aikio, Ante Aikio sekä Siiri Magga-Miettunen kiertävät yhteensä 14 koulussa ja kirjastossa Turussa, Tampereella ja pääkaupunkiseudulla. Yhteensä kiertue tavoittaa 1 300 lasta ja nuorta.

”Kirjailijavierailu on erinomainen tapa tehdä saamen kulttuuria eläväksi lapsille ja nuorille. Kirjailija avaa tekstiensä kautta kokemuksellisella tavalla omaa taustaansa ja perinteitään. Lukukeskus haluaa myös omalla toiminnallaan tukea eri kulttuuritaustaisia kirjailijoita”, sanoo Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís.

Kiertue käynnistyy Helsingistä kirjailija ja joikaaja Ante Aikon kouluvierailuilla. Ensimmäinen yleisölle avoin esiintyminen järjestetään Rikhadinkadun kirjastossa 11.10. klo 18.

”On hienoa vierailla Helsingissä kertomassa saamelaisesta kulttuurista ja eritoten saamelaisesta mytologiasta. Koen tärkeäksi, että saan välittää saamelaiskulttuurista sellaisen kuvan, jollaisena se on piirtynyt itselleni omien juurieni kautta”, Ante Aikio sanoo.

Ante Aikio on kirjoittanut saamelaiseen mytologiaan pohjautuvaa Aigi -romaanisarjaa, jonka ensimmäinen osa Jänkäjärven syöverit ilmestyi 2013. Aikio on esiintynyt ympäri Suomea ja kansainvälisesti, mm. Lontoossa Southbank Centressa, kertomassa teoksistaan sekä saamelaiskulttuurista.

Muut kiertueen kirjailijat ovat runoilija, kääntäjä, sanoittaja ja elokuvaohjaaja Inger-Mari Aikio sekä kirjailija ja opettaja Siiri Magga-Miettunen.

Yleisölle avoimet esiintymiset 10.10.–19.11.:
(Esiintymiset 13.11.-19.11. Pohjoismaisella kirjastoviikolla)

11.10. klo 18.00 Rikhardinkadun kirjasto, Helsinki, Ante Aikio
12.11. Turun pääkirjasto, Inger-Mari Aikio
13.11. klo 13.00 Lielahden kirjasto, Tampere, Inger-Mari Aikio
13.11. klo 18.00 Lastenkirjainstituutti, Tampere, Inger-Mari Aikio (aikuisille, mukana tutkija Kaisa Ahvenjärvi)
14.11. klo 10.00 Pääkirjasto Metso, Tampere, Inger-Mari Aikio
14.11. klo 13.00 Koilliskeskus, Tampere, Inger-Mari Aikio
14.11. klo 17.00 Töölön kirjasto, Siiri Magga-Miettinen

Lisäksi kirjailijat kiertävät kouluissa. Kiertue tuotetaan yhteistyössä saamelaisen erikoiskirjaston kanssa. Kiertuetta tukee Taiteen edistämiskeskus. Yhteistyössä: Lastenkirjainstituutti, Helsingin kaupunki, Turun runoviikot.