STOP THE PRESS!

TTT:n keväässä kotimaisia uutuuksia

Tampereen Työväen Teatteri satsaa keväällä kotimaiseen. Tulossa on kaikkiaan viisi ensi-iltaa, joista neljä on kotimaisia. Sirkku Peltolan käsikirjoittama ja ohjaama Tampereen naiskaartista kertova suurmusikaali Tytöt 1918 saa kantaesityksensä 25.1. Suurella näyttämöllä. Pasi Was Here, näytelmä kuplia puhkovasta ystävyydestä, on Eino Salmelaisen näyttämön ensi-ilta 31.1. Niin ikään Salmelaisella saa ensi-iltansa Topeliuksen satuun perustuva Adalmiinan helmi 18.1. sekä yhteistyössä Tampereen Musiikkiakatemian kanssa toteutettava musikaali Godspell – Nykypäivän ilosanoma 7.3. Näyttelijöiden Minna Hokkanen ja Anna Ackerman yhteinen Off-tuotanto Vaahtoa! tuo näyttämölle Jouko Turkan Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa hahmon Herun, kantaesitys on 15.3. Kellariteatterissa.

Uusien kotimaisten näytelmien sarja on vaikuttava. Ne kaikki peilaavat myös omaa aikaamme. Miten ja miksi tähän on tultu? Leipänsä eteen uurastavasta tehtaantytöstä siirrytään suomalaisen rakennemuutoksen kautta kaupunkiin ja lopulta maailmaan, jossa kaikki on valmiina, mutta ei kuitenkaan ihan kohdallaan”, toteaa teatterinjohtaja Maarit Pyökäri.

Tytöt 1918 on suurmusikaali nuoruudesta, raivosta ja rakkaudesta
Kantaesitys 25.1.2018 Suuri näyttämö

Tytöt 1918 kertoo Tampereella perustetun aseellisen naiskaartin tarinan. Se kertoo nuorten tamperelaistyttöjen intohimosta ja taistelutahdosta, viattomuudesta ja julmuudesta, rakkaudesta ja vihasta, ilosta, naurusta, häpeästä ja osattomuudesta.  Se kertoo heistä, jotka vuonna 1918, Tampereella, tarttuivat aseisiin ja olivat valmiita kuolemaan. Ja surmaamaan. Tarina perustuu Anneli Kannon kirjaan Veriruusut sekä arkistolähteisiin. Aihetta on tutkittu paljon, mutta edelleenkin sisällissodan kokeneiden naisten historiasta nousee esiin nousee asioita, joista on aiemmin vaiettu.

Teoksen käsikirjoittaa ja ohjaa Sirkku Peltola, laulutekstit kirjoittaa Heikki Salo ja säveltäjä on Eeva Kontu. Musikaalin työryhmä on monista menestysteoksista tuttu: heidän viimeisin yhteistyönsä on Viita 1949 -musiikkinäytelmä. Mukana ovat myös luottovisualistit lavastaja Hannu Lindholm, video- ja valosuunnittelija Eero Auvinen ja pukusuunnittelija Marjaana Mutanen. Uutena mukaan työryhmään tulee koreografi, akateemikko Marjo Kuusela. Rooleissa Jari Ahola, Petra Ahola, Niina Alitalo, Kristiina Hakovirta, Kaisa Hela, Pentti Helin, Mika Honkanen, Emmi Kaislakari, Petra Karjalainen, Sampo Kerola, Heidi Kiviharju, Hanna Korhonen, Juha-Matti Koskela, Salla Korja-Paloniemi, Antti Lang, Jari Leppänen, Joonas Luomala, Samuli Muje, Jyrki Mänttäri, Antti Nieminen, Jaana Oravisto, Suvi-Sini Peltola, Saska Pulkkinen, Konsta Reuter, Timo Saari, Miia Selin, Marketta Tikkanen ja Eriikka Väliahde.

Pasi Was Here kertoo parhaista kavereista, jotka kasvoivat erilleen
Ensi-ilta 31.1.2018 Eino Salmelaisen näyttämö

Olipa kerran Suomi, jossa katsottiin samoja TV-ohjelmia. Elettiin Tšernobylin varjossa, kasvatettiin takatukkaa ja ihailtiin, kuinka Iso-Arska palautti maailmaan järjestyksen. Kyllä vain: puhe on 80-luvusta, aikakaudesta, johon Pasi Was Here suurelta osin sijoittuu. Mutta ennen sukeltamista näytelmän henkilöiden lapsuuteen ja nuoruuteen tarkennetaan nykyhetkeen. 35-vuotias humanisti Hemmo elää omassa kuplassaan urbaanissa Punavuoressa. Tieto lapsuuden parhaan kaverin Pasin kuolemasta saa hänet ensimmäistä kertaa elämässään nostalgiseksi. Kun Hemmo palaa muistoissaan kotikulmille Savonlinnan lähiöön, alkaa riemastuttava nostalgiatrippi hahmojen, mielentilojen, ikäkausien ja vaatteiden vaihtuessa!

Uuden polven näytelmäkirjailijan Veikko Nuutisen koskettava komedia nousi yleisömenestykseen KOM-teatterissa. Tampereen Työväen Teatterissa sen ohjaa Milko Lehto. Lavastuksen suunnittelusta vastaa Teppo Järvinen, pukujen Paula Varis, valon Sami Rautaneva ja äänen Niklas Vainio. Rooleissa Tuukka Huttunen, Janne Kallioniemi, Maija Lang ja Tommi Raitolehto.

Adalmiinan helmi pitää kiinni klassisen sadun hyveistä
Ensi-ilta 18.1.2018 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Adalmiinan helmi on Topeliuksen rakastettu satu prinsessasta, jolla on yllin kyllin kaikkea. Kaiken loistonsa keskellä Adalmiina tuntee kuitenkin itsensä lohduttoman yksinäiseksi ja karkaa kotoaan. Näyttämölle loihditaan visuaalisesti rikasta sadun taikaa ja huumoria sekä tunnistettavia pohdintoja rajojen asettamisesta ja siitä, mikä elämässä lopulta on kaikkein tärkeintä.

Sakari Topeliuksen sadun pohjalta näytelmäksi kirjoittanut Anna Krogerus, ohjaus Anne Rautiainen, lavastus- ja pukusuunnittelu Pirjo Liiri-Majava, valosuunnittelu Juha Haapasalo ja äänisuunnittelu Kyösti Kallio. Adalmiinan roolissa Katariina Havukainen (Näty), muissa rooleissa Verneri Lilja, Teija Auvinen, Auvo Vihro ja Jukka Saikkonen. Esitystä suositellaan alkaen 6-vuotiaille.

”Jos Jesus Christ Superstar, Hair ja Spring Awakening saisivat rakkauslapsen”
Ensi-ilta 7.3.2018 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Räjähtävää energiaa ja uusia kykyjä on taas luvassa maaliskuussa, kun viimekeväisestä Spring Awakening -musikaalista tuttu yhteistuotantomalli tuo Eino Salmelaisen näyttämölle musiikkiteatterin ja tanssin opiskelijoita TAMKista ja Tampereen konservatoriosta. Tällä kertaa teokseksi on valittu amerikkalainen musikaali Godspell – Nykypäivän ilosanoma. Positiivisuuden vallankumousta esiin kutsuva teos sai alkuperäisen ensi-iltansa Off-Broadwaylla 1971. Viimeisin Broadway-tuotanto nähtiin 2011.

Musikaali perustuu juoneltaan Matteuksen evankeliumissa kerrottuihin Jeesuksen vertauksiin, jotka ensemble esittää vahvasti huumorilla sekä vaudeville-perinteellä maustettuna. Musiikki soi raikkaasti ja modernisti bluesin, rockin ja gospelin hengessä. Alkuperäisten tekijöidensä mukaan Godspell on ennen kaikkea tarina rakkauden, anteeksiannon ja välittämisen tärkeydestä. Sävellykset ja sanoitukset Stephen Schwartz (mm. Wicked, Pippin), käsikirjoitus John-Michael Tebelak, suomennos ja koreografia Jyri Numminen, ohjaus Jermo Grundström, kapellimestari Kalle Elkomaa. Tuotanto yhteistyössä TTT ja Tampereen Musiikkiakatemia.

Vaahtoa! on kermaisen kitkerä ja törkeän hauska uutuusnäytelmä naisen rooleista
Kantaesitys 15.3.2018 Kellariteatterissa

Näyttelijät Anna ja Minna tekevät esitystä Kati Herukasta, legendaarisen Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa -näytelmän roolihenkilöstä. Naiset ovat esittäneet roolin kahdenkymmenen vuoden välein, ja tämä huorahahmo vaivaa ja vainoaa heitä. Edelleen. Näyttelijöiden Anna Ackermanin ja Minna Hokkasen kirjoittama teos tutkii eri ikäpolven naisnäyttelijöiden suhdetta toisiinsa ammatissa, jossa valokeila on kirkas mutta kapea. Kuka saa tämänkin pääroolin? Valo-, ääni-, ja videosuunnittelusta vastaa Antero Huttunen. Vaahtoa on TTT:n off-tuotanto.

Kevään ohjelmistossa jatkavat kuluvan syyskauden uutuusnäytelmät

Ohjelmistossa jatkavat keväällä lokakuussa 2017 ensi-iltansa saavat Presidentti ja tyttö, kantaesitys 10.10.2017 Eino Salmelaisen näyttämöllä, sekä Jykevää on rakkaus: Agents-musiikkikomedia, ensi-ilta 19.10.2017 Suurella näyttämöllä. Ohjelmistossa jatkavat myös musikaali Viulunsoittaja katolla, komediat Kevytkenkäinen nainen ja Luulosairas. Mauno Pepponen Extended sai kaksi lisäesitystä toukokuulle (18.5. ja 19.5.) Suurelle näyttämölle. TTT-Klubilla ohjelmistossa jatkavat Mars vs. Venus? sekä Luolamies. TTT-Klubilla nähdään keväällä myös runsaasti stand up – ja musiikkivierailuja.