STOP THE PRESS!

Pulkkinen Live

Pulkkinen Live

valokuvaaja: Peero Lakanen

Esitys: Tampereen Komediateatterin ravintolateatteri 4.10.2017
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jari Salmi perustuen samannimiseen tv-sarjaan

Lavastus: Oskari Löytönen
Puvustus: Kaisa Loponen, Jari Salmi
Valot ja äänet: Joni Huttunen
Videot: Bottomland Productions
Kuvaus ja editointi: Matti Pekkanen
Äänitys: Lassi Rantanen
Maskeeraussuunnittelu: Johanna Vänttinen
Tuottaja: Teemu Ojala
Esiintyjät Jari Salmi, Jere Riihinen
Arvio: 4/5

”Kato Sauli terve! Mitä rupikonna?”

Venla-palkittu Pulkkinen nähtiin ensimmäisen kerran Nelosella syksyllä 1999. Tämä ronskia huumoria tarjoillut komediasarja syntyi näyttelijä-käsikirjoittaja Salmen ja näytelmäkirjailija-ohjaaja Juha Jokelan ideoimana. Sarjasta tuli sen verran suosittu, että ihmiset ryhtyivät hokemaan sellaisia heittoja kuten ”Se on menoks, sano Annie Lennox”, ”Näin se homma etenee” tai ”Nyt mä näkisin että sä olet asian ytimessä”. Kolme tuotantokautta kaiken kaikkiaan syntyi ja Pulkkisesta muodostui sen verran kova kulttisarja, että sitä on aika ajoin uusittu. Vaikka Salmi onkin vuosien aikana tehnyt joitain mainosjuttuja, joissa on hyödynnetty pulkkismaisia juttuja, niin näyttämöllä näiden tuttujen hahmojen toilailuja ei ole nähty ennen Tampereen Komediateatterin ravintolateatteria.

Tämä puolitoistatuntinen viihdepläjäys on suorastaan häkellyttävää katseltavaa, kun kaksi miestä vetää juttua sellaisella vauhdilla, että katsojaa viedään sketsistä toiseen hengästyttävällä tahdilla. Mukana ovat vanhat tutut hahmot, kuten radiostudiossa hönkivä Osmo, nyrkkeilijä valmentajansa kanssa, äänimies, porilainen taparikollinen ja tietenkin Pulkkinen ja Sauli. Luvassa on useita uusia sketsejä, joihin on nerokkaasti sujautettu klassikoiksi muodostuneita tokaisuja. Antti Virmavirran korvannut Komediateatterin oma näyttelijä Jere Riihinen onnistuu erittäin hyvin hyppäämään Antin suuriin saappaisiin. Hän on yllättävän luonteva ja kemiat Salmen kanssa todella toimivat.

Ensimmäinen puolisko on sellaista tajunnanvirtaa, että yleisö saa nauraa reilusti näiden tyyppien toilailuille. Salmen verbaalinen flow on sitä luokkaa, että jokainen sananen on suorastaan nautittavaa, sillä siinä yhdistyvät taidokkaasti sekä älykäs että älyvapaa huumori. Kun esityksessä vaihtuvat hahmot, niin vaihtuvat vaatteet myös lennossa. Siksi näitä varten tarvitaan ”välivideoita”, joissa miehet höpöttelevät toisilleen countrytanssia tanssiessa.  Toinen puolisko toimii yllättävän hyvin, vaikka ”isän ja pojan” musiikkisketsi vaikuttaakin kokonaisuuteen nähden hieman pitkitetyltä ja loppu olisi kaivannut vielä yhden naurupommin taatakseen yleisölle nautinnollisen kotimatkan. Näistä kahdesta pienestä heikkoudesta huolimatta Pulkkinen Live on taidokasta viihdettä, jossa ei ole yhtään lihasta tai vatsaa säästelty.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net