STOP THE PRESS!

Yösyöttö

YösyöttöOhjaus: Marja Pyykkö
Käsikirjoitus: Marko Leino (perustuu Eve Hietamiehen romaaniin)
Tuotanto: Markus Selin, Jukka Helle
Näyttelijät: Petteri Summanen, Marja Salo, Ria Kataja, Marjaana Maijala, Niko Saarela, Juha Muje, Santeri Helinheimo Mäntylä
Arvio: 5/5

Antti Pasasella (Summanen) pitäisi kaikki olla suhteellisen hyvin: hyvä työpaikka, oma koti asuntolainan kera ja vaimo Pia (Kataja), joka odottaa heille ensimmäistä lasta. Kun synnyksestä on selvitty, niin Antin elämä muuttuu totaalisesti. Pia päättää jättää hänet ja lapsen oman onnensa nojaan, sillä hän ei tunne olevansa kykeneväinen äidiksi ja kaiken lisäksi vihaa miestään. Yksihuoltajaksi yllättäen jäävä mies on täysin ulalla siitä, miten hänen pitäisi lapsensa kanssa toimia. Onneksi naapurissa asuu Reposen perhe, joka alkukommelluksien jälkeen pyrkii auttamaan omalla tavallaan. Eräänä päivänä hän kohtaa Ennin (Salo), jonka mies on jättänyt tämän ja lapsen, eikä halua olla missään tekemisissä näiden kanssa. Pian Antti huomaa olevansa samassa tilanteessa kuin missä monet yksinhuoltajaäidit ovat.

Kun puhutaan yksinhuoltajuudesta, usein puhutaan naisista, joiden miehet ovat jättäneet heidän yksin lastensa kanssa. Kun asetelma pistetään päinvastaiseksi, niin sitä voi tutkailla vaikka draamakomedian avulla – kuten tässä Yösyöttö -elokuvassa. Hietamiehen romaaniin perustuva elokuva tutkailee yhden miehen elämää lapsensa kanssa lämminhenkisesti ja koskettavalla tavalla, unohtamatta elämänmakuista ja hieman karrikoivaa huumoria. Vaikka kipeille asioille saakin naureskella, niin Yösoitto ei tarjoa halpamaista höhötystä, vaan aitoa ymmärtäväistä naurua. Marko Leinon oivallinen käsikirjoitus tarjoaa huumoria draamalla sopivasti kuorrutettuna ja Pyykön tarkka henkilöohjaus vie tarinaa niin, että katsoja on suorastaan uponnut tarinan ytimeen. Tällainen draamakomedia tarvitsee rooleihinsa oikeanlaiset esittäjät. Summanen tekee Antin roolissa erittäin mallikasta työtä. Hän saa hahmostaan niin paljon irti, että katsoja aidosti uppoutuu hänen tarinaansa hämmentyneenä isänä. Jopa niin, että monet Antin touhut saavat katsojan suorastaan hekottelemaan. Muutenkin näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan toimivia ja tarinan kannalta sitä tukevia. Yösyöttö on älykkäällä tavalla kirpeän suloista draamakomediaa.

Jukka L. Savolainen for smacktheajack.net

Photo’s Copyright by Solar Films, 2017 Kuva: Marek Sabogal

Traileri: