STOP THE PRESS!

Nihil Interitin runoustekopalkinto Aleksis Salusjärvelle ja Mikko Sarjaselle Sanat haltuun -rap-työpajojen vetäjinä

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n runouspalkinnot jaettiin Turun kansainvälisillä kirjamessuilla jo viidennen kerran. Vuoden runoustekona palkittiin Aleksis Salusjärven ja Mikko Sarjasen luotsaaman Sanat haltuun -hankkeen toteutus.

Lukukeskuksen ja UPM:n vuosina 2016-2017 toteutetun Sanat haltuun -hankkeen tavoitteena on innostaa teknisten alojen ammattikoulujen opiskelijat lukemaan ja parantamaan lukutaitoaan. Hankkeen aikana järjestetään 100 työpajaa ympäri Suomea. Toimittaja Aleksis Salusjärvi ja rap-muusikko Mikko Sarjanen Atomirotta-yhtyeestä ovat työpajojen toteuttajina. Pajoissa he ovat ohjanneet nuoria erittelemään ja tulkitsemaan rap-lyriikkaa kirjallisuusanalyysin menetelmin.

Suositut pajat tuovat lukemisen lähelle nuoria ja antavat opiskelijoille työkaluja lukutaidon soveltamiseen arjessa. Työpajoissa on syvennytty opiskelijoita kiinnostaviin sanoituksiin, joten lähtökohta lukemiseen ja luetusta keskustelemiseen on ollut mielekäs. Toisaalta työpajoissa opitut taidot, kuten sanoituksen puhujan ja tavoitteiden erittely, auttavat nuoria tunnistamaan monenlaisten tekstilajien pyrkimyksiä ja vaikutuskeinoja eri tekstiympäristöissä.

Sanat haltuun -työpaja on osaltaan vastannut viime vuosina kasvaneeseen huoleen nuorten, varsinkin poikien, vähäisestä kaunokirjallisuuden lukemisesta ja heikentyneestä lukutaidosta. Salusjärvi ja Sarjanen ovat persoonallaan ja välittömällä opetustyylillään tehneet laululyriikan tulkitsemisesta opiskelijoille kiinnostavaa ja osoittaneet, että nuorilla on kyky tehdä vaativaakin tekstianalyysia. Työpajojen oppilaslähtöinen työskentely on kehittänyt nuorten kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa, lisännyt intoa paneutua kaunokirjallisten tekstien maailmaan ja valmiuksia keskustella havainnoistaan ja oivalluksistaan.

Palkinto parhaasta runoteoksesta myönnettiin runoilija Maria Matinmikolle teoksesta Värit (Siltala 2017). Raati jakoi lisäksi kunniamaininnan Aki Salmelan teokselle Hiekkapäiväkirja (Poesia 2017), joka on ilmestynyt kirjaa kevyemmässä vihkoformaatissa.

Voittajat saivat runoilija, valokuvaaja Tomi Kontion tekemät palkintoesineet ja kunniakirjat. Palkintoraadissa olivat kirjallisuudentutkija Siru Kainulainen (raadin pj), äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, kriitikko Silvia Hosseini, runoilija Sinikka Vuola, kriitikko Juha-Pekka Kilpiö (Tuli&Savu) ja runoilija, tietokirjailija Tommi Parkko (Nihil Interit).

Vuonna 2016 Nihil Interit -runouspalkinnot myönnettiin runoilija Pauliina Haasjoelle kirjasta Planeetta (Otava 2016) ja Leevi Lehdolle elämäntyöstä runouden parissa.

www.sanathaltuun.fi / www.lukukeskus.fi
www.nihilinterit.fi
www.facebook.com/nihilinterit