STOP THE PRESS!

Tokasikajuttu

TokasikajuttuOhjaus ja käsikirjoitus: Jukka Kärkkäinen, J-P Passi
Tuottaja: Sami Jahnukainen
Pääosissa: Pertti Kurikan Nimipäivät (Kari Aalto, Sami Helle, Pertti Kurikka, Toni Välitalo), Niila Suoranta, Jutta Tahvanainen
Arvio: 4/5

Viisi vuotta sitten julkaistu dokumenttielokuva Kovasikajuttu  esitteli suurelle yleisölle taatusti yhden kovimmista kotimaisista punk-bändeistä, nimittäin Pertti Kurikan Nimipäivät. Yleisö suorastaan hullantui näihin neljään bändin kaveriin ja heidän keikoilleen alkoi tulla entistäkin enemmän yleisöä. Pari vuotta sitten Pertti Kurikka ilmoitti jättävänsä bändin ja siirtyvänsä eläkkeelle. Tuolloin aiemman dokumentin tekijät päättivät seurata bändiä niin pitkälle, kun heidän toimintansa olisi vielä voimissaan. Bändin jäsenien välille oli muodostunut jo erinäistä kismaa, mutta kuitenkin pyrittiin jatkamaan eteenpäin kappaleiden parissa. Sitten heitä pyydettiin mukaan Uuden Musiikin Kilpailuun tavoitteena päästä mukaan Euroviisuihin ja pienen alkuepäröinnin jälkeen siihen sitten suostuttiinkin. Miten matka alkukarsintoihin ja sieltä Euroviisuihin sujui, se paljastetaan tässä dokkarissa.

Siinä missä aiempi dokkari oli riemukas ja huumori kukki roimasti, niin Tokasikajuttu onkin hieman surumielisempi. Kyseessä on bändin pillien pussiin laittamisen aika, vaikka samalla mukana on paljon riemukkaita hetkiä, kuten paluu Euroviisuista Suomeen – he olivat todella otettuja, kun ihmiset olivat tulleet heitä vastaan. Kärkkäinen ja Passi antavat kameran käydä ja kaikki olennainen bändin toiminnasta tulee katsojien nähtäväksi. Parasta antia on todellakin tuo Euroviisujen osuus aina kotimaan karsinnoista Itävaltaan saakka. Tekijät ovat päässeet sisäpiirissä kuvaamaan bändin edesottamuksia esiintymisareenalle, Suomen Wienin suurlähetystöön ja jopa punaiselle matolle tapaamaan Conchita Wurstia. Vaikka tunnelmat ovatkin hieman haikeat, niin varmasti loppussa nähtävä keikkataltiointi nostaa taas katsojalle hymyn naamalle, sillä kavereilla on viimeistä kertaa todella hauskaa. Samoin myös yleisöllä.

Jukka L. Savolainen for smacktheajack.net

Photo’s Copyright by Mouka Filmi, 2017. Kuva: J-P Passi

Traileri: