STOP THE PRESS!

Muumien taikatalvi saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 1.12.2017

Muumien TaikatalviTove Janssonin rakastettuun Taikatalvi -kirjaan pääasiallisesti perustuva animaatio tulee Suomessa katsottavaksi niin suomen-, ruotsin- kuin saamenkielisenäkin versiona. Elokuva tulee saataville myös kuvailutulkattuna. Suomen lisäksi Muumien taikatalvi saa vielä tänä vuonna ensi-iltansa ainakin Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Puolassa, Ranskassa, Kiinassa ja Japanissa.

Katso elokuvan vasta valmistunut traileri täältä: https://www.youtube.com/watch?v=9IQ0lkq5eyU&feature=youtu.be

Joulukuun alussa saa ensi-iltansa ihastuttava kokoperheen animaatioelokuva Muumien taikatalvi. Elokuvan tarina perustuu Tove Janssonin vuonna 1957 julkaisemaan Taikatalvi-kirjaan, jossa Muumipeikko viettää talvea poikkeuksellisesti hereillä ja pääsee tutustumaan talven ihmeisiin. Lisäksi elokuvassa on tarina ”Kuusi”, kirjasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia. Suomessa ensi-iltansa niin suomen-, ruotsin- kuin saamenkielisenäkin versiona saavan elokuvan ovat käsikirjoittaneet Małgorzata Więckowicz-Żyła, Piotr Szczepanowicz sekä Ira Carpelan suomalaisesta Filmkompanietista.  Monen erikielisen version lisäksi Muumien taikatalvi tulee elokuvateattereihin kuvailutulkattuna, jolloin myös näkövammaiset pääsevät nauttimaan Muumien taianomaisesta talvitunnelmasta. Elokuvan ovat ohjanneet Jakub Wroński ja Ira Carpelan

Muumien taikatalvi on toteutettu olemassa olevasta animaatiomateriaalista, jonka Jupiter Film ja Film Polski ovat alun perin tuottaneet 1980-luvulla. Elokuvan hahmot ja tarina on puhallettu uuteen eloon alkuperäistä kunnioittaen, mutta nykypäivän teknisiin vaatimuksiin vastaten. Olemassa oleva materiaali editoitiin ja restauroitiin 4k-formaattiin. Kuvan lisäksi myös elokuvan äänimaailmaan on kiinnitetty paljon huomiota. Muumien taikatalvi-elokuvan suomenkielisinä ääninä kuullaan muun muassa Vesa Vierikkoa (mm. kertoja), Oiva Lohtanderia (Muumipappa), Maria Sidiä (mm. Muumimamma) ja Diandra Floresia (mm. Pikku Myy). Oman tunnelmansa elokuvaan tuo myös taustalla kuultava Prahan filharmoninen orkesteri sekä Jori Sjöroosin säveltämä ja Paula Vesalan sanoittama elokuvan tunnuslaulu Talvimaa.

Suomalais-puolalaisena yhteistyönä syntynyt Muumien taikatalvi kiinnostaa myös maailmalla. Elokuva onkin saamassa ensi-iltansa tämän vuoden puolella Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Puolassa, Ranskassa, Kiinassa ja Japanissa, jossa elokuvan tuotantoon ja animaatioon, sekä Filmkompanietin aiempiin Muumi-elokuviin liittyvää kuvaa, tulee olemaan mukana myös isossa Muumi-näyttelyssä. Japanin Muumi-näyttely avataan Tokyon Matsuya Ginza -tavaratalossa, jonka jälkeen näyttely kiertää muualla Japanissa noin vuoden verran.  Elokuvan englanninkielisen version ääninä ovat mm. maailmantähdet Stellan Skarsgård (mm. elokuvissa Pirates of the Caribbean, Mamma Mia), Bill Skarsgård (mm. elokuvassa Se) ja Oscarilla palkittu Alicia Vikander.

Muumien taikatalvi jatkaa tuotantoyhtiö Filmkompanietin (Ira Carpelan ja Tom Carpelan) aiempien elokuvien kuten esimerkiksi Muumi ja punainen pyrstötähti sekä Täältä tulee Myyrä jäljillä. Toistaiseksi Suomen katsotuin Muumi-animaatioelokuva on ollut vuoden 2014 Muumit Rivieralla, joka on kerännyt yli 175 000 katsojaa.

Synopsis:

Talvi tekee tuloaan Muumilaaksoon. Nuuskamuikkunen nostaa repun selkäänsä ja lähtee retkilleen, muumiperhe valmistautuu talviunille. Mutta tämä talvi on erilainen – Muumipeikko päättää pysytellä hereillä ja lähteä tutkimaan talven ihmeitä. Tuttujen lisäksi lumen peittämässä laaksossa vilisee monenlaisia vierailijoita. Kun Muumipeikko kuulee pimeimmän vuodenajan erikoisimmasta vieraasta, päättää hän tehdä kaikkensa, jotta vieras tuntisi itsensä tervetulleeksi. Vierasta kutsutaan nimellä Joulu ja hänen tuloonsa liittyy runsaasti salaperäisiä erityisvalmisteluja. Koko perheen on oltava hereillä ja valmistauduttava Joulun tuloon!