STOP THE PRESS!

Tampereen Teatterissa tulevana keväänä kaksi vuoden 1918 tapahtumia luotaavaa kantaesitystä

Pääohjaaja Anna-Elina Lyytikäisen uutuusnäytelmä 1918 Teatteri taistelussa saa kantaesityksen 27.1.2018 Tampereen Teatterin päänäyttämöllä. Tampereen Teatterin ja Tampereen yhteiskoulun lukion (TYK) yhteistuotanto KAHDEKSANTOISTA saa kantaesityksen 24.1.2018 Frenckell-näyttämöllä.

Ville Haapasalo mukana 1918 Teatteri taistelussa -näytelmässä

Pääohjaaja Anna-Elina Lyytikäisen uutuusnäytelmä 1918 Teatteri taistelussa saa kantaesityksen Tampereen Teatterin päänäyttämöllä 27. tammikuuta 2018, jolloin traagisen sisällissodan alkamisesta tulee kuluneeksi sata vuotta.

Näytelmä kertoo vuoden 1918 tapahtumista Tampereella, ja sen käsikirjoitus pohjautuu historiallisiin faktoihin, kirjeisiin ja muistelmiin. Näytelmän kaikki henkilöt liittyvät tavalla tai toisella Tampereen Teatteriin, joka on myös näytelmän pääasiallinen tapahtumapaikka. Teatteri toimi sisällissodan aikana punaisten tukikohtana, kunnes 4. huhtikuuta 1918 valkoiset valtasivat sen. Apunaan näytelmän kehittelyssä hänellä on ollut historiantutkija, filosofian tohtori Tuomas Hoppu.

”Tarkoitukseni on kuvata kaaosta, sekasortoa ja yhteiskuntajärjestyksen murenemista”, kertoo käsikirjoittaja-ohjaaja Lyytikäinen. ”Näytelmää kirjoittaessani temaattisesti vahvimmaksi aiheekseni on muodostunut kuitenkin ihmisten inhimillisten haaveiden, unelmien ja ihanteiden hajoaminen tai alas valahtaminen.”

Näytelmästä tekee poikkeuksellisen se, että siinä ei ole pääroolia tai -rooleja, vaan se kertoo lukuisten eri ihmisten tarinaa. Tampereen Teatterissa ensimmäistä kertaa vieraileva Ville Haapasalo esittää everstiluutnantti Bulatseljia, joka oli sisällissodan aikana Tampereella korkein venäläinen sotilaallinen neuvonantaja.

Näytelmän muissa rooleissa nähdään teatterinjohtaja Reino Bragge sekä Jukka Leisti, Martti Manninen, Matti Hakulinen, Eeva Hakulinen, Kirsimarja Järvinen, Risto Korhonen, Esa Latva-Äijö, Ville Majamaa, Ella Mettänen, Elisa Piispanen, Elina Rintala, Pia Piltz, Aliisa Pulkkinen, Arttu Ratinen, Markku Thure, Antti Tiensuu ja Mari Turunen.  Lisäksi mukana on 15 Tampereen yhteiskoulun lukion oppilasta.

Näytelmän lavastuksesta vastaa Marjatta Kuivasto, videosuunnittelusta Joonas Tikkanen ja puvustuksesta Mari Pajula. Valosuunnittelusta vastaa Raimo Salmi ja äänisuunnittelusta Ivan Bavard. Ohjaajan assistenttina toimii näyttelijä Mari Posti.

Uutuusteosta esitetään vain kevätkausi 2018, tammikuun lopusta huhtikuun alkuun. Joka esityksessä 20 katsojalla on mahdollisuus seurata osa näytelmästä näyttelijäryhmän mukana kiertäen ympäri teatteria, muun yleisön seuratessa tapahtumia katsomossa.

 

KAHDEKSANTOISTA – Tampereen yhteiskoulun lukion nuoret peilaavat elämäänsä sadan vuoden takaiseen todellisuuteen

Tampereen Teatterin ja Tampereen yhteiskoulun lukion (TYK) yhteistuotanto KAHDEKSANTOISTA saa kantaesityksen 24. tammikuuta 2018 Frenckell-näyttämöllä.

KAHDEKSANTOISTA on tarina naisista 18. ikävuoden kynnyksellä vuonna 1918 ja 2018. Siinä Tampereen yhteiskoulun lukion opiskelijat, someaikakauden kasvatit, peilaavat elämäänsä sadan vuoden takaiseen kahtiajakautuneeseen todellisuuteen Tampereella. 18 nuorta naista esittää erilaisia kohtaloita maailmasta, jossa vihapuhe ja väkivalta pelottelevat kansan pirstaleiksi.

Produktion käsikirjoitusprosessi alkoi keväällä 2017 TYK:n luovankirjoittamisen opettajan, kirjailija Vuokko Tolosen johdolla. Kahdeksan opiskelijaa yhdessä tuottivat käsikirjoituksen, jossa risteytyy vuodet 1918 ja 2018 kahdeksantoistavuotiaiden nuorten naisten näkökulmasta.

Teoksen taiteellinen prosessi toteutetaan oppilaslähtöisesti. Oppilaiden kanssa taiteellisena työryhmänä työskentelee Jyri Siimes (ohjaus), Leena Puonti (musiikki) ja Marjo Puro (tanssi ja liike). He kaikki toimivat TYK:ssa oman taiteenalansa ilmaisutaidon opettajina. Esityksen musiikki koostuu sekä oppilaiden omista sävellyksistä että vanhoista kansanlauluista.

Teatterin lavastaja Mikko Saastamoinen suunnittelee lavastuksen yhdessä opiskelijoiden kanssa. Tampereen Teatteri tarjoaa produktiolle tilan, tekniikan, lavastuksen, puvut ja markkinoinnin.