STOP THE PRESS!

Puhtaana käteen -komedia Hämeenlinnan Teatteriin

Puhtaana käteen, Kuvassa: Lasse Sandberg, Mikko Töyssy ja Jukka Peltola, kuva: Tapio Aulu

Kuvassa: Lasse Sandberg, Mikko Töyssy ja Jukka Peltola, kuva: Tapio Aulu

Puhtaana käteen on Michael Cooneyn vauhdikas ja taitavasti kudottu komedia. ”Farssi parhaasta päästä”, toteaa ohjaaja Jukka Keinonen. Aihe on hyvin ajankohtainen: mitä syrjäytymisuhkaa poteva ihminen voikaan keksiä nahkansa pelastamiseksi. Osuvaksi komedian tekee myös sen suhde totuuteen: mitä suurempi valhe, sitä vakuuttavammin se kannattaa esittää.

Mutkikkaiden juonenkäänteiden seuraaminen ja mukana pysyminen aktivoi katsojan aivotoimintaa. Koomisten tilanteiden näkeminen aiheuttaa katsojassa naurureaktion, jonka on tutkitusti todettu pidentävän katsojan elinikäennustetta. Farssin tekemisellä on siis kansanterveydellinen merkitys, toteaa ohjaaja Jukka Keinonen.

Keinonen on vieraillut Hämeenlinnan Teatterissa ensimmäisen kerran ohjaajana vuonna 1998 näytelmällä Tyttö, joka nai kalkkunan ja toisen kerran vuonna 2016 hän ohjasi Silmällä pidettävät –näytelmän.

Entinen veronmaksaja, nykyinen pitkäaikaistyötön Erkki Lehtinen on pulassa. Hänelle tulee liikaa rahaa. Valepersoonallisuuksien avulla hän on nimittäin keksinyt keinon, millä lypsää sosiaaliturvaa. Hänen sivupersoonilleen aletaan jopa kehittää kokonaan uusia tukimuotoja. Kaikki on hyvin siihen asti kunnes Erkki haluaisi lopettaa tämän valheessa elämisen.

Erkki Lehtisen roolissa vierailee Jukka Peltola, joka nähdään Hämeenlinnan Teatterin lavalla ensimmäistä kertaa.

Ensi-ilta 14.10.2017

 

Teksti Michael Cooney

Suomennos Tiina Puumalainen

Ohjaus Jukka Keinonen

Lavastussuunnittelu Juha Mäkipää

Pukusuunnittelu Anne Laatikainen

Valosuunnittelu Jari Vuori

Äänisuunnittelu Timo Pönni

Rooleissa

Aleksi Aromaa, Juha Haanperä, Lotta Huitti, Maiju-Riina Huttunen, Katariina Kuisma-Syrjä, Jukka Peltola, Birgitta Putkonen, Johanna Reilin, Lasse Sandberg, Mikko Töyssy