STOP THE PRESS!

Nykyteksti kohtaa nykynukketeatterin Turun Kaupunginteatterissa 13.10.

Prinsessa Hamlet

Kuva: Maija Kurki. Nuket: Heini Maaranen

Nykynukketeatteriesitys Prinsessa Hamlet saa ensi-illan 13. lokakuuta Turun Kaupunginteatterin Sopukassa. Prinsessa Hamlet on nukketeatteritaiteilija Merja Pöyhösen ideoiman ja ohjaaman suuruudenhullun nukketeatteritrilogian kolmas ja viimeinen osa. Esitys käynnistää samalla vapaan kentän nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin ja Turun Kaupunginteatterin yhteistyön.

Pöyhösen vision pohjalta toteutettu Shakespeare-trilogia on kaikkien aikojen suurin nukketeatterin ammattilaisprojekti Suomessa. Prinsessa Hamlet viimeistelee trilogian, jonka Tehdas Teatterissa nähdyt osat Myrsky sekä Romeo & Julia ovat jo osaltaan kirjoittaneet suomalaista nukketeatterihistoriaa.

Prinsessa Hamlet on kirjailija E. L. Karhun suitsutusta kerännyt näytelmäteksti, joka saa nyt ensitulkintansa nukketeatterina Turun Kaupunginteatterin näyttämöllä. Tekstiä on ylistetty uutta luovaksi, kielellisesti suvereeniksi ja teemoiltaan monitasoiseksi.

– Prinsessa Hamlet on luonteeltaan ja kuvastoltaan niin metaforinen ja karkailee alituiseen arkitodellisuudestamme, että nukketeatteri tuntuu siihen oikealta välineeltä. Isot elämän ja kuoleman kysymykset ovat muutenkin nukeille niiden perustodellisuutta, kuvailee ohjaaja Merja Pöyhönen.

Nukenrakentaja Heini Maarasen realistiset lähes ihmisen kokoiset nuket ja avantgardistinen teksti asettavat turkulaisen nukketeatteriosaamisen taas uusien haasteiden eteen. Lavalla nähdään jälleen joukko nukketeatterin kärkinimiä.

– Valtaosa työryhmästä on kulkenut mukana jo edellisissä shakespeareissä, eli kunnianhimoa, yhteentekemistä ja nukketeatteriosaamista löytyy. Tällä kertaa haasteeksi on törmäytetty nykyteksti, joka löytyi, koska kirjailijan sukunimi sattui sillä hetkellä vielä olemaan sama kuin omani, kertoo Pöyhönen.

Teoksessa yhdistyy nykydraama, nykynukketeatteri sekä urbaanin visuaaliset äänimaisemat. Prinsessa Hamletin ainutlaatuisuutta tukee jazzmusiikin saralla uraa uurtaneen Valtteri Laurell Pöyhösen säveltämä musiikki.

– Prinsessa Hamletin musiikin säveltäminen oli  äärimmäisen kiinnostava kokemus. Esityksen musiikki on kahdesta maailmasta,  osan esittää jousikvartetti (nauhalta) ja osan olen rakentanut elektronisilla 80-luvun Casio-syntikoilla. Haasteena näyttämömusiikin säveltämisessä on se, että uskaltaa pitää musiikin yksinkertaisena; lavalla tapahtuu niin paljon, että säveltäjänä pitää vaan luottaa teoksen kantavuuteen, koska musiikki syntyy pääosin ennen muuta esitystä. Tämän tiimin kanssa en kyllä hetkeäkään ole epäröinyt että kantaako homma, vakuuttaa säveltäjä Valtteri Pöyhönen.

PRINSESSA HAMLET

13.10.-16.12.2017

Turun Kaupunginteatterin Sopukassa
Teksti: E. L. Karhu
Ohjaus: Merja Pöyhönen
Esittävät: Niina Lindroos, Reetta Moilanen (AMK), Alma Rajala, Riina Tikkanen, Lotta Virtanen ja Timo Väntsi
Nuket: Heini Maaranen
Lavastus: Nanna Mäkinen ja Merja Pöyhönen
Puvustus: Pia Kalenius
Valot: Jarkko Forsman
Sävellys ja sovitus: Valtteri Laurell Pöyhönen
Äänisuunnittelu: Valtteri Alanen, Valtteri Laurell Pöyhönen, Merja Pöyhönen
Tuotanto: Ilona Numminen, Aura of Puppets ja Turun Kaupunginteatteri

LIPUT
Turun kaupunginteatterin Lipputoimisto Lippis

Teatteritalo, Itäinen Rantakatu 14, Turku

kaupunginteatteri.myynti(at)turku.fi

Lippu.fi -verkkokauppa ja puhelinpalvelu numerossa 0600 900 900 (1,98 €/min+pvm/mpm).

auraofpuppets.com
teatteri.turku.fi