STOP THE PRESS!

Galerie Forsblom täyttää 40-vuotta

Kaj Forsblom

Kaj Forsblom

Galerie Forsblom täyttää 40-vuotta 17.11.2017. Historiansa aikana galleria on toiminut eri osoitteissa Suomessa ja ulkomailla sekä tarjonnut suomalaiselle yleisöllä merkittävien kansainvälisten mestareiden näyttelyitä suomalaisten eturivin taiteilijoiden rinnalla.

”Näytin jo vuonna 1979 Turkuun perustamassani galleriassa Alexander Calderin mobiileja ja guasseja. Vuonna 1981, kun Pablo Picasson syntymästä tuli kuluneeksi 100-vuotta, juhlistimme taiteilijan merkkivuotta liki 300 Picasson teoksella ja seuraavana vuonna esittelimme toisen kubistin – George Braguen – maalauksia ja etsauksia. Helsingissä avasin gallerian vuonna 1983 Jim Dinen näyttelyllä. 1980-luvun lopulla toin galleriaan pop-taiteen pioneerien näyttelyitä: Robert Rauchenberg esitteli uusia maalauksiaan vuonna 1987, ja vuonna 1988 näytteillä oli legendaarisen galleristi Leo Castellin tallin yhteisnäyttely, jossa oli esillä maalauksia, veistoksia ja paperitöitä suurilta nimiltä kuten Jasper Johns, Roy Liechtenstein, Claes Oldenburg, James Rosenqvist, Robert Rauschenberg ja Andy Warhol.” – Kaj Forsblom

Taiteilijalista on kehittynyt vuosien mittaan ja aina ollut ajassa kiinni: galleriassa on ollut esillä Eduardo Chillidan, Jannis Kounellisin, Antoni Tapieksen, Gunther Förgin, A.R. Penckin, Markus Lüpertzin, Bernar Venetin, Julian Schnabelin ja Peter Halleyn näyttelyitä. Viime vuosina Galerie Forsblom on esittänyt muun muassa Secundino Hernándezia, Tony Oursleria, Jacob Hashimotoa, Jason Martinia, Chantal Joffea ja Ai Weiweitä. Myös edesmenneet suuret suomalaiset taiteilijat: Olli Lyytikäinen, Juhani Harri, Lars Gunnar Nordström, Leena Luostarinen ja Carolus Enckell ovat kuuluneet Galerie Forsblomin taiteilijatalliin. Nykyinen suomalainen taiteilijakaarti on laaja ja ajankohtainen.

Useiden taiteilijoiden kanssa yhteistyö on kestänyt läpi vuosikymmenten, mikä on poikinut lukuisia projekteja. Tästä hyvänä esimerkkinä on Jacob Hashimoton suuri näyttely viime kesänä Wäinö Aaltosen taidemuseossa Turussa. Lisäksi Galerie Forsblom on tehnyt sinnikästä työtä suomalaisen taiteen tunnetuksi tekemisessä ulkomailla osallistumalla useille kansainvälisille taidemessuille vuodessa.

Galerie Forsblomin näyttelytilat ovat sijainneet Helsingissä Bulevardilla, Yrjönkadulla ja Pohjoisesplanadilla, minkä lisäksi Forsblomilla on ollut tilat Sveitsin Zürichissä ja Venezuelan Caracasissa. Nykyisellä paikallaan Yrjönkatu 22 ja Lönnrotinkatu 5 kulmassa galleria on toiminut vuodesta 2011 lähtien. Juhlavuoden kunniaksi Galerie Forsblom avasi uuden gallerian Tukholman Karlavägenillä helmikuussa 2017.