STOP THE PRESS!

Juhlavuoden laulukirja 100 laulua Suomesta

100 laulua Suomesta100 laulua Suomesta -kirjan (Kirjapaja) laulut kertovat suomalaisuudesta ja Suomesta, sen sadasta itsenäisyyden vuodesta. Juhlavuoden laulukirja tarjoaa näkökulmia moniääniseen, monikieliseen ja moniarvoiseen maahan, jossa on aina osattu pukea tuntoja musiikin kielelle.

Lauluvalikoimassa ovat niin Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni kuin Pasi Heinosen Poika (saunoo) sekä Unto Monosen Satumaa ja Rauli Padding Somerjoen Paratiisi. Joukossa on myös yksi uusi laulu, Jussi Chydeniuksen säveltämä Suomenmaa Aleksis Kiven tekstiin. Lauluihin on selkeät nuotit ja sointumerkit.

Kokoelman teemoja ovat mm. monikulttuurisuus, ihmissuhteet, välittäminen, perhe, luonto, kansanlaulut, harrastukset, kieli, historia, juhlat ja kansallistunto. Näistä teemoista syntyivät kirjan alaotsikot: Suomalaisena, Sisu, Juhla, Suomi ennen, Suomi nyt, Hyvä Suomi!, Hitit ja Leirinuotiolla.

Suomi on paitsi maamme armahin ja maa, jonka päivä koittaa, myös maa, jossa kuljetaan käsi kädessä ja löydetään paratiisi pienestä hetkestä. Suomi on sininen ja valkoinen. Maa jossa uskotaan, toivotaan ja rakastetaan.

”Kokoelman tavoite on kannustaa yhdessä laulamiseen ja ylisukupolvisiin kohtaamisiin”, sanotaan kirjan esipuheessa. ”100 laulua Suomesta -kokoelman juuret ovat Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiön (ITLAn) syntymäpäivälahjassa 100-vuotiaan Suomen yläkoululaisille.” Kirjan lauluja on laulettu jo pitkin vuotta 2017 niin yläkouluissa kuin mm. Linnanmäen yhteislaulutilaisuuksissa.

Laulut on valittu yhdessä Konserttikeskuksen kanssa. Niitä valitsemassa ovat olleet musiikinopettajat Reijo Karvonen, Esa-Markku Juutilainen, Erja Kosonen, Hanna Akkanen, Perttu Leskinen, Nike Lönnqvist, Marina Lindholm, Timo Lehtovaara ja Terhi Lehtovaara sekä opettajat Lea Kalenius ja Marko Roininen.

100 laulua Suomesta. Kirjapaja 2017. 176 s. Kl 78.31 Isbn 9789522887764.