STOP THE PRESS!

SUURI ILO – Suomi 100 -juhlavuoden virallinen romaani

Suuri iloSanotaan se suomeksi: Käsitetaidemuurarista akateemikoksi noussut Jaakko Tolvanen is back! Eikä Tolvanen ole yksin, sillä tultuaan nimitetyksi Suomi 100 -taideteostoimikunnan puheenjohtajaksi saa hän vertaisensa aisaparin kansantaloustieteen tohtori Niilo Nepomuk Rantasalosta. Jälkimmäisen tehtyä elämänsä merkittävimmän talousteon naimalla upporikkaan ja muullakin tavoin ihanan brittiladyn, ei toimikunnan toimilla enää käytännössä ole rajaa. Hämmästyttävän simulaatiohypoteesin toteutuessa suureen itsenäisyysilonpitoon käy myös joukko eläviä, kuolleita ja kuvitteellisia merkkihenkilöitämme.

Koko Euroopan unioni seuraa suoraa lähetystä Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotolta. Katsojien vielä haukkoessa henkeään tuhansien käsien kättelyperformanssin mykistäminä, saapuu Presidentinlinnaan Suomen marsalkka Mannerheim daaminsa selvänäkijä Aino Kassisen kanssa. Tuonelan portit eivät ole liioin pidätelleet Jukolan seitsemää veljestä enempää kuin itseään Aleksis Kiveä, joka vihdoin saa ansaitun voiton iki-ikävästä August Ahlqvistista – vain muutamia huippukohtia mainitaksemme.

Aikuisten- sekä lastenkirjailija, taiteilija, kuvittaja ja pahankurinen satiirikko Harri Manner (s. 1945) heittäytyy Suuri ilo -romaanissaan 100-vuotiaan itsenäisen Suomen juhlahumuun, jossa vain mahdollinen on mahdotonta ihmeellisempää. Jaakko Tolvanen muurasi itsensä lukijoiden sydämiin Mannerin vuonna 2005 ilmestyneessä Suuri performanssi -romaanissa, jonka pohjalta tehdyssä tv-elokuvassa pääosia esittivät Kai Lehtinen ja Mari Rantasila.

 

Harri Manner

Suuri ilo

ISBN 978-952-270-377-4

283 s. Arktinen Banaani 2017