STOP THE PRESS!

Perkele 2 – kuvia Suomesta

Perkele 2 - kuvia SuomestaOhjaus ja käsikirjoitus: Jörn Donner
Tuotanto: Misha Jaari, Mark Lwoff
Haastattelijat: Jörn Donner, Maria Veitola, Jouni Flinkkilä
Arvio: 4/5

Vuonna 1971 valmistuneessa dokumentissaan Perkele – kuvia Suomesta kulttuurin monitoimimies Jörn Donner käsitteli 54 vuotta itsenäisenä tuohon mennessä olleen Suomen tilaa omalla persoonallisella tavallaan. Lähes puoli vuosisataa myöhemmin herra on tehnyt periaatteellisen jatko-osan ja tutkii, kuinka lähes satavuotias Suomi jakselee. (Dokumentti on kuvattu vuoden 2016 aikana).

Tämä puolitoistatuntinen dokumentti on konseptiltaan alkuperäisen mukainen. Kuten Donner toteaa aivan alussa, kyseessä on itsekeskeinen elokuva. Vaikka miehellä ikää jo onkin, niin terävät havainnot ja jopa piikikkäät kommentit ovat yhä hallussa. Siltikään hän ei ole ilkeä, vaan erittäin ymmärtäväinen mm. sen suhteen, kuinka joku voi asua sellaisella paikkakunnalla, joka valtion näkökulmasta olisi sulautettava isompaan kuntaan. Sekä jopa kiinalaisille turisteille, jotka nauttivat suomalaisista nähtävyyksistä Helsingissä, mutta nautiskelevat lounaaksi vain kiinalaista ruokaa paikallisessa ravintolassa.

Ajat ovat muuttuneet ja tekijäkin sen myötä. Kun aiempi osa oli suorastaan vimmaisaa kerrontaa, niin tällä kertaa asioita käsitellään verkkaisemmin ja ote suomalaiseen yhteiskuntaan on hivenen lempeämpi. Kuten aiemmin mainitsin, havainnot ovat kuitenkin hyvin teräviä, kuten herralta voi odottaa. Musiikkia on tälläkin kertaa hyödynnetty tunnelman luojana. M.A. Nummisen säveltämien ja Jarkko Laineen sanoittamien sekä Pedro Hietasen uudelleensovittamien klassikkokappaleiden esittäjiksi on hankittu muun muassa Ismo Alanko ja Yona. Lisäksi teemaan ja aikaan sopivaa uuttakin musiikkia on parin kappaleen verran. Perkele 2 – kuvia Suomesta on hauska, koskettava ja älykäs läpileikkaus tästä maasta kipupisteineen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Bufo, 2017 Photo: Rafael Donner