STOP THE PRESS!

Musta sydän

Musta sydän, Kuvassa: Mari Turunen, Matti Hakulinen Kuva: Harri Hinkka

Kuvassa: Mari Turunen, Matti Hakulinen Kuva: Harri Hinkka

Esitys: Tampereen Teatteri päänäyttämö 13.10.2017
Käsikirjoitus: Ilkka Remes
Ohjaus: Tommi Auvinen
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Mikko Saastamoinen
Videosuunnittelu: Joonas Tikkanen
Valosuunnittelu: Tuomas Vartola
Äänisuunnittelu: Jan-Mikael Träskelin
Rooleissa: Mari Turunen, Tom Lindholm, Matti Hakulinen, Risto Korhonen, Jukka Leisti, Martti Manninen, Kirsimarja Järvinen, Arttu Ratinen, Mari Posti, Elina Rintala, Pia Piltz
Arvio: 5/5

Erja Kallio (Turunen) on pettynyt nainen, sillä hänen elämänsä on ollut täynnä vääryyksiä. Turhautuneena hän suunnittelee kidnappaavansa kansainvälisille markkinoille suuntautuvan pörssiyhtiön johtajan Antti Salomaan (Hakulinen) ja vaativansa tästä huikeat lunnaat. Tästä alkaa remesmäinen jännäri, jossa on monenlaista vääntöä.

Musta sydän on menestyskirjailija Ilkka Remeksen ensimmäinen itse kirjoittama näytelmä, jota ohjaaja Tommi Auvinen työryhmänsä kanssa on sovittanut taidokkaasti Tampereen Teatterin päänäyttämölle. Tämä parituntinen näytelmä on hyytävää remesmäistä trilleriä, joka iskeytyy katsojan jännityshermoon tiukalla otteella alusta loppuun saakka. Tarina on suomalaisittain sopivasti melankolinen, mutta toimii tässä erityisen hyvin. Myös huumori on mustanpuhuvaa. Jos näytelmissä käytetään tehokeinoja kuten videoita, niin niiden pitää kunnolla tukea tarinaa, eikä päinvastoin. Tässä tehokeinoja käytetään juurikin tarinan tukemiseksi ja samalla varsinkin videot tuovat esitykseen hieman elokuvamaista tunnetta. Näyttelijäsuoritukset kautta linjan ovat erittäin onnistuneita, mutta yksi on kuitenkin ylitse muiden. Mari Turunen tekee sellaista jälkeä rikkoutuneena Erjana, että oksat pois. Hän saa hahmoonsa pirstaloituneen sisäisen tunneskaalan, vaikka hahmo pyrkii näennäisesti pysymään ulospäin kokonaisena ihmisenä. Iso kiitos täytyy antaa myös ohjaaja Auviselle, joka onnistui houkuttelemaan Remeksen tuomaan rikosmaailmansa nyt näyttämölle. Musta sydän on täyden viiden tähden jännäri, joka taatusti kiihtyy kun vauhtiin todella päästään.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net