STOP THE PRESS!

Underground Rock Orchestra

Underground Rock Orchestra

Underground Rock Orchestra, Kuva: Mitro Akseli Härkönen

Konsertti: Tampere-talon iso sali 14.10
Underground Rock Orchestra: M.A. Numminen, Pedro Hietanen, Jukka Orma, Pave Maijanen, Antero Jakoila, Sami Kuoppamäki
Arvio: 4,5/5

Vuonna 1980 M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen perustama Underground Rock Orchestra elvytti kymmenen vuoden tauon jälkeen 60-luvulla aloitettua undergroundmaista musisointia. Varsinkin vanhemmat musiikin ystävät muistavat 60-luvun lopulla toimineen legendaarisen underground-yhtyeen Suomen Talvisota 1939-1940, jossa Nummisen lisäksi toimivat mm. runoilijat Jarkko Laine ja Markku Into sekä Rauli ”Badding” Somerjoki. Vuosi sitten uudelleen aktivoitunut, mutta harvakseen keikkaileva URO jatkaa mm. kyseisen yhtyeen musiikillisen annin esittämistä.

Tämän reilun parituntisen konsertin aloitti elokuvaosuus, jossa nähtiin mm. Nummisen opiskelija-aikoina tekemä lyhytelokuva, Suomen Talvisodan pidempi ’musiikkivideo’ sekä technoversio espanjalaisen duon Baccaran kappaleesta ”Yes Sir I Can Boogie” ruotsiksi esitettynä. Toinen puolisko oli sitä ehtaa musisointia. Setti koostui sekä Suomen Talvisodan että Nummisen ja Hietasen myöhemmin tekemistä sävellyksistä. Kun orkesterissa on kovat ammattilaiset soittamassa, niin musisointi on juuri sitä mitä voi odottaa. Monet kappaleet, kuten Kekkonen-rock, Vihreä valta tai Däng-däng-däng-däng kuulostavat todella tuoreilta, vaikka niidenkin levytyksestä on kulunut lähes viisikymmentä vuotta. 77-vuotias Numminen on todella vedossa ja esittelee kappaleet ennen esitystä sekä tulkitsee myös ne kappaleet, jotka alunperin Somerjoki esitti.

Vaikka Tampere-talon iso sali ei ollut täysin loppuunmyyty, oli kuitenkin tunnelma katossa. Loistavassa vireessä oleva orkesteri tarjosi todella upeaa musisointia, vaikka aivan ensimmäisen kappaleen aikana varsinkin Nummisen laulu puuroutui huonon miksauksen johdosta, eikä sanoista juurikaan saanut selvää. Muuten kokonaisuus toimi vallan mainiosti. Jos ja kun Underground Rock Orchestra seuraavan kerran esiintyy, niin älä missaa – luvassa on aidosti hauska rokkimainen show.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net