STOP THE PRESS!

Autismi- ja Aspergerliitto haastaa autismistereotypiat

Autismi- ja Aspergerliiton 100 autismia -kampanja haastaa autismiin liittyviä stereotypioita. Kampanjassa halutaan kertoa, miten moninainen joukko ihmisiä kuuluu todellisuudessa autismikirjoon. Kampanjan myötä liitto nostaa esiin autismikirjon henkilöiden kohtaamia ennakkoluuloja ja heidän tarinoitaan, jotta ihmisten käsitys autismikirjosta laajenisi.

Vaikka stereotypiat monesti auttavat meitä ymmärtämään eri asioita ja ilmiöitä, ne voivat myös rajoittaa ymmärrystämme. Kysyimme autismikirjon henkilöiltä ja heidän läheisiltään, millaisiin stereotypioihin he ovat törmänneet.

– Haluan rikkoa stereotypian, että meillä ei olisi huumorintajua. Toinen työni on kirjaimellisesti ihmisten naurattamista, ja olen autismin kirjolla, kertoo stand up koomikko Joel Herman.

– Se, että emme välttämättä osaa ilmaista empatiaa toivotulla tavalla, ei tarkoita sitä, ettemmekö empatiaa kokisi, joskus niinkin vahvasti, että se sattuu, toteaa Noora Leino.

– On surullista huomata, että poikaani luullaan tyhmäksi, kun hänellä ei ole puhetta. Hänhän on taitavampi ja fiksumpi monessa asiassa kuin me muut yhteensä, sanoo autistisen pojan äiti Satu Kontuvuori.

On tullut aika muuttaa rajoittuneita käsityksiä autismista – siis puhkaista autismikuplat! Liitto kannustaa kampanjassaan autismikirjon henkilöitä ja heidän läheisiään kertomaan sosiaalisessa mediassa, minkälaisen autismikirjoon liittyvän stereotypian he haluaisivat rikkoa. Vinkit kampanjaan osallistumiseen löytyvät www.autismiliitto.fi/100autismia

Vuonna 2018 on tulossa diagnoosimuutos, jonka tuloksena autismikirjoon kuuluvat erilliset diagnoosit (autismi, Aspergerin oireyhtymä, epätyypillinen autismi, disintegratiivinen kehityshäiriö) poistuvat ja tilalle tulee yksi sateenvarjodiagnoosi autismikirjon häiriö.

– Vaikka autismikirjo on sanana jo vakiintunut käyttöön, törmäämme liitossa silti usein kysymykseen, että mistä ihmeen autismikirjosta te oikein puhutte. Autismikirjo-sana kertookin idean kampanjamme takana: kaikki autismikirjon henkilöt ovat erilaisia ja autismipiirteet näyttäytyvät kaikissa vähän eri tavoin. Kampanjan nimi kumpuaakin siitä, ettei ole olemassa yhtä autismia, vaan ainakin sata, toteaa Autismi- ja Aspergerliiton toiminnanjohtaja Tarja Parviainen.

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Autismi- ja Aspergerliitto julkaisee 100 autismia -kampanjan yhteydessä videon, jossa kerrotaan, mistä autismikirjossa on kysymys.

Kampanjan yhteydessä käynnistyy 16.10.-31.12. kestävä varainkeruukampanja Otto-automaateilla, jolla liitto kerää varoja autismitietoisuuden lisäämiseksi yhteiskunnassa.