STOP THE PRESS!

Naamat-kirja antaa kasvot asunnottomuudelle

NaamatHuomenna 17.10. vietetään jälleen Asunnottomien yötä, jossa julkaistaan Naamat, pysäyttävä haastattelu- ja valokuvakirja asunnottomuudesta.

Ääneen pääsevät asiantuntijat sekä kadun varsinaiset ekspertit, asunnottomat. Monisäikeinen puheenvuorojen vyöry pureutuu suorasukaisesti asiaan ja repii auki palvelujärjestelmän mekaniikkaa ja viranomaisten taakkaa. Esiin piirtyy köyhyys, leipäjono, ruuan dyykkaus, verkkokellari, kaverin sohva, päihteet, prostituutio, väkivalta, vankila, asumisyksikkö – ihminen, joka on aina arvoitus, ellei tunne hänen tarinaansa.

Suomessa on kodittomia noin 7 000. Suurin osa heistä elää pääkaupunkiseudulla.

”Tunsin olevani liian hyvässä kunnossa saadakseni asunnon, kunnes ymmärsin, että ansaitsen oman kodin kuten kaikki muutkin. Olen nukkunut ystävieni luona, ja äitini. He ovat minua hyvää hyvyyttään majoittaneet. On tarjottu apua, mutta ylpeyteni estää minua vaivaamasta ketään.” – kirjaan haastateltu Hemppa

”Kuljetan patjaa kainalossani. Tämä yhteiskunta ei tule yhtään vastaan sen jälkeen kun luottotiedot ja asuto menee alta: on pakko oppia varastamaan ja ryöstämään.” – kirjaan haastateltu Joni

Vailla vakinaista asuntoa ry:n asumisneuvoja Ulla Pyyvaara marssittaa eteemme alati liikkuvan aikalaiskertomuksen, joka on väkevä, ruma ja kaunis. Huumori kukkii odottamattomissa paikoissa, koska sen täytyy. Jokainen haastateltava on antanut kirjaan paitsi tarinansa myös kasvonsa. Valokuvaaja Arto Timosen pysäyttävät otokset tulevat iholle.

Ulla Pyyvaara ja Arto Timonen: Naamat – Tarinoita asunnottomuudesta
ISBN: 978-952-264-830-3, 221 sivua