STOP THE PRESS!

Orvot valokuvat saavat mielikuvituksen liikkeelle

Valokuvan orpokotiHarri Kalhan ja Harri Tahvanaisen Valokuvan orpokoti on uusi kirja vanhojen valokuvien ystävälle.

Teos sisältää johdantoluvun sekä 25 miniesseetä. Kirjan sydämenä on kolmisensataa toinen toistaan riemastuttavampaa valokuvaa vuosilta 1880−1980. Orpojen kuvien puhemiehiksi julistautuneet Kalha ja Tahvanainen ovat pelastaneet ne hyljättyjen valokuvien valtamerestä varta vasten tätä kirjaa varten.

Teos kattaa kaikki anonyymin valokuvan lajityypit koskettavista henkilökuvista ja maisema- tai miljöötutkielmista hulppeisiin tilannekuviin ja onnekkaisiin kömmähdyksiin. Huvittavia, hellyttäviä, väliin makaaberejakin – aivan kuten elämä.

Kaiken ytimessä on tunteva tai tunteita herättävä, ratkaisevalla hetkellä ikuistettu ihminen. Valokuvan orpokoti syventää arjen valokuvien ymmärrystä sekä yllyttää pohtimaan, mikä yksityisissä kuvissa sykähdyttää digitaaliajan ihmismieltä. Lukija johdatellaan kädestä pitäen arkisten otosten kiehtovaan maailmaan.

Kuvarinnastukset ja miniesseet tempaavat lukijan kuvien äärelle: näkemään, tuntemaan – ja satuilemaan itse.

 

HARRI KALHA, FT, on taidehistorian ja naistutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa ja visuaalisen kulttuurin tutkimuksen dosentti Turun yliopistossa. Kalha tunnetaan myös kuraattorina ja palkittuna tietokirjailijana. Finlandia-ehdokkuuteen ylsivät teokset Kokottien kultakausi (2013) ja Rut Bryk (2016).

HARRI TAHVANAINEN on valokuvaaja, joka on työskennellyt pitkään kuvatoimistossa ja museoissa. Tahvanaisella on yksi Suomen laajimmista kansanvalokuvauksen kokoelmista.