STOP THE PRESS!

Break the Fight – I was here! vierailee Kouvolan teatterin suurella näyttämöllä 6.11.

Break the Fight - I was here! Kuva/ Photo: Laura Oja

Break the Fight – I was here! Kuva: Laura Oja

Räjähtävän taidokasta breikkausta, räppäystä ja videota.

Break the Fight – I was here! -vierailuesitys ja yleisökeskustelu Kouvolan Teatterissa 6.11.2017.

Koulukiusaamisen ehkäisemistä katutanssin ja keskustelun keinoin

Maanantai 6.11.2017, Kouvolan Teatterin suuri näyttämö, os. Salpausselänkatu 38

Klo 19–19.45 Break the Fight – I was here! -tanssiesitys (ikäsuos. yli 10 v., liput 15/12/10 €)

Klo 19.45–21 Keskustelutilaisuus koulukiusaamisesta ja sen ehkäisemisestä katutaiteen avulla (vapaa pääsy)

Break the Fight -tanssiesitys klo 19

Mikä meitä erottaa? Mikä meitä yhdistää? Mitä oikeastaan tarkoitetaan heikkoudella ja mitä on vahvuus? Itseksi tuleminen ja itsenä oleminen – mitä se vaatii? Arja Tiili Dance Companyn kiitetty ja energinen teos Break the Fight – I was here!käsittelee vallankäyttöön ja valtapeleihin liittyviä teemoja. Tanssillinen esitys kertoo uskalluksesta olla oma itsensä ja ymmärryksestä hyväksyä muut sellaisina kuin he ovat. Meissä kaikissa samaa ovat tunteet. Näytämme erilaisilta, puhumme eri kieliä ja uskomme erilaisiin asioihin, mutta voiko erilaisuudessa itää mahdollisuus?

Yli 10-vuotiaille suunnatussa esityksessä viestiä välittävät katukulttuurista tutut elementit, kuten b-boying eli breikkaus, maustettuna nykytanssilla ja räppäyksellä sekä videoanimaatiolla. Tanssijoina nähdään Arttu ”Svengi” Halmetoja, Emre ”GusT” Sevim ja Elena ”Emko” Ruuskanen ja räppääjänä ”Mercedes Bentso” eli Linda-Maria Roine. Teokseen liittyy myös nuorten breikkityöpajoja sekä Nuorisotutkimusverkoston toteuttama BTF!-Lab-osallisuustyöpaja. Osallisuustyöpaja on osa seuranta- ja arviointitutkimusta, jolla selvitetään toiminnan vaikutuksia koulukiusaamiseen ja sen ehkäisyyn.

“Break the Fight – I was here! vie eteenpäin breakdancen alkuperäistä väkivallan ja rasismin vastaista sanomaa. Tämä on esitys, joka jokaisen koulun tulisi tilata taistelussaan koulukiusaamista vastaan.” Jenny Jägerhorn, HBL 28.3.2015

Kaikille avoin yleisökeskustelu esityksen jälkeen klo 19.45

Miten koulukiusaamista voidaan ehkäistä ja nuorten itsetuntemusta vahvistaa katutaiteen avulla? Miten koulut ja nuorisotyö voisivat parhaiten tehdä yhteistyötä kiusaamisen vähentämiseksi? Mitä nuorten itsensä mielestä pitäisi tehdä?

Heti esityksen päätyttyä järjestetään keskustelutilaisuus, jossa breikkityöpajoihin ja osallisuustyöpajaan osallistuneet kouvolalaisnuoret esittävät eri sidosryhmille kysymyksiä ja toimenpide-ehdotuksia koulukiusaamisen vähentämiseksi. Keskustelutilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, ja sinne voi tulla, vaikka ei olisi ollut esityksessä. Tilaisuuteen myös kutsutaan osallistujia.

Nuorten kysymyksiin vastaamaan ja aiheesta keskustelemaan saapuvat Kouvolan nuorisovaltuuston edustajien lisäksi mm.:

Henna Hovi, Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja, Kouvolan kaupunki

Hanna Tani ja Jenny Mielonen, koulunuorisotyöntekijät, Kouvolan kaupunki

Linda-Maria Roine eli ”Mercedes Bentso”, räppäri, Break the Fight -hanke

Arja Tiili, koreografi,hankkeen kehittäjä, Break the Fight -hanke

Jani Lempiäinen, katutanssiopettaja

Taustatietoa hankkeesta

Break the Fight! Breikkaa koulukiusaamista vastaan on Arja Tiili Dance Companyn ja Intomieliset ry:n hanke, joka käynnistyi elokuussa 2014 ja on tavoittanut noin 3500 lasta ja nuorta kiusaamisen vastaisten esitysten ja työpajojen kautta. Break the Fight! tarjoaa yhteisen pohjan lapsille ja nuorille toteuttaa itseään ja vahvistaa itsetuntoaan katutaiteen huippuammattilaisten johdolla. Toiminnassa käsitellään koulukiusaamista ja erilaisuuden hyväksymistä tanssin ja yhdessä tekemisen keinoin.

Suomen Kulttuurirahaston rahoittamassa Break the Fight! valtakunnallinen kiertueja mallinnushankkeessa 2017–18 vieraillaan lukuvuoden aikana yläluokilla (7.–9. lk) pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Vierailujen aikana hankkeessa järjestetään oppilaille tanssityöpajoja, osallisuuslaboratorioita, esitetään ammattitanssijoiden teosta sekä järjestetään päättäjäkeskustelutilaisuuksia koulukiusaamiseen liittyen. Kouvola on ensimmäinen vierailupaikkakunta.

Keskustelutilaisuus ja BTF!-Lab-osallisuustyöpaja ovat osa Nuorisotutkimusverkoston seuranta- ja arviointitutkimushanketta, jota johtaa erikoistutkija dos. Sofia Laine.