STOP THE PRESS!

Vuosisadan Kulttuurigaala palkitsee suomalaista luovuutta

Kultalilja -palkinto, kuva: Turun museoekeskus

Kultalilja -kulttuurigaalapalkinto, suunnittelija Miia Liesegang.
Kultaus: Kultaus Oy Snellman / Kultaajamestari Raimo Snellman
Veistososa on pienoismalli (3D tuloste) Wäinö Aaltosen Kultaliljasta.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden huipennuksiin kuuluu Vuosisadan Kulttuurigaala, joka kokoaa yhteen satavuotiaan Suomen kulttuurin tekijät, ystävät ja tukijat Turun Logomoon keskiviikkona 18.10. Gaalassa kunnioitetaan suomalaista luovuutta palkitsemalla poikkeuksellisen merkittäviä kulttuurin tekijöitä ja tekoja.

Itsenäisyyden ajan sadan vuoden ajanjakson tarkastelun lisäksi katseet suunnataan myös vahvasti tulevaisuuteen: Kulttuurin tulevaisuus -kategoriassa jaetaan peräti neljä palkintoa. Muita palkintoluokkia ovat mm. vuosisadan museo, kirja, kulttuuriteko ja kulttuurivaikuttaja, sekä Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon jakamat Suomi-palkinnot.

Palkitsemisten välillä katsojat saavat nauttia korkeatasoisesta viihteestä. Logomon lavalle nousevat solisteista niin Paula Koivuniemi, Katri Helena, Irina, Jenni Vartiainen ja Mikko Leppilampi kuin oopperalaulajat Helena Juntunen ja Matti Salminenkin. Metallia, a cappellaa ja viihdemusiikkia tarjoavat yhtyeet Northern Kings, Rajaton ja Dallapé.

Turun filharmonisen orkesterin ja Turun Kaupunginteatterin esitysten lisäksi illan aikana nähdään Jorma Uotisen tanssitaidetta, sirkusammattilaisten taidonnäytteitä ja muotitaiteilija Jukka Rintalan juhlapukunäyttely.

Yleisö voi osallistua gaalaan joko paikan päällä katsomossa tai seuraamalla kotona TV1:n suoraa lähetystä. Vuosisadan kulttuuripersoona -äänestykseen voi osallistua aivan gaalan loppumetreille asti, voittajan julkistaminen huipentaa illan klo 22.55.

Palkinto on pienoismalli Wäinö Aaltosen Kultaliljasta

Kulttuurigaalan palkintoina voittajille jaetaan Kultalilja-pienoisveistokset. Kullattu naisfiguuri on kopio Suomen itsenäisyyden alkuajan tunnetuimman kuvanveistäjän Wäinö Aaltosen alkuperäisteoksesta Kultaliljasta. Palkintopatsaan aiheella halutaan kunnioittaa Wäinö Aaltosen muistoa taiteilijana ja kulttuurivaikuttajana.

Palkinnon veistosaihe on toteutettu tarkkana 3D-mallinnoksena ja se on kiinnitetty kivijalustaan. Veistoksen pinta on aitokultaa. Palkinnon on suunnitellut muotoilija ja suunnittelija Miia Liesegang, kultauksen on suorittanut kultaajamestari Raimo Snellmann.

Kultalilja on uniikki ja tekniseltä toteutukseltaan harvinainen, noin metrin korkuinen puuveistos. Se hankittiin Turun kaupungin taidekokoelmaan vuoden 2014 lopulla ja hankinta oli museolle suurtapaus, sillä Wäinö Aaltosen uniikkeja veistoksia ei enää juuri liiku vapailla markkinoilla. Puinen Kultalilja on esillä Vuosisadan kulttuurigaalassa ja sen jälkeen Wäinö Aaltosen museossa vuoden 2017 loppuun saakka.

http://kulttuurigaala.fi/