STOP THE PRESS!

SUOMI 100 – Elävä muisti avautuu 26.10.2017

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) uusi nettipalvelu tuo kansakunnan audiovisuaalisen historian kaikkien ulottuville.

KAVIn Elävä muisti on audiovisuaalinen aikamatka eiliseen. Kuva suomalaisuudesta rakentuu yhtä lailla historiallisten virstanpylväiden, kulttuurin kohokohtien kuin arkisen elämänmenon esimerkkien kautta viihdettä ja vapaa-aikaa unohtamatta. Suomen historiaa esitellään niin laajalla dokumentaarisella kuin fiktiiviselläkin aineistolla.

Elävän muistin historia rakentuu elävän kuvan keinoin. Autonomian vuosilta aina meidän päiviimme ulottuva aikajana on historiallisten ajankuvien ja niitä taustoittavien tekstien runsaudensarvi. Monipuolisuus syntyy moniäänisyydestä: historiallisten mullistusten ja poliittisten käänteiden rinnalle kohoavat tuiki tavalliset arkipäivän ilmiöt urheilukisoista ajankohtaiskatsauksiin ja mainoksiin.

Vaikka Elävä muisti on KAVIn virallinen satavuotishanke, nettipalvelu tulee kasvamaan ja kehittymään myös jatkossa – kansallisena kulttuuriperintönä KAVIn audiovisuaalinen aarteisto kuuluu kaikille niin tänään kuin huomenna. Työsarkaa kaksikielisen sivuston parissa riittää pitkälle tulevaisuuteen suomalaisen kuvatun historian kattaessa paitsi itsenäisyyden vuosikymmenet myös suuriruhtinaskunnan aikaiset dokumenttielokuvat.

Kulttuurin eri vuosikymmenien, suomalaisen identiteetin ja historian kuvittajana Elävän muistin erityisenä kohderyhmänä ovat koululaiset ja opiskelijat alakouluista toisen asteen oppilaitoksiin ja yliopistoihin. Koulukino on KAVIn yhteistyökumppani Elävän muistin oppimateriaalien suunnittelussa ja toteuttamisessa. Tämä kouluille suunnattu vinkkiosio avataan marraskuun aikana. Elävä muisti linkittyy oleellisesti myös KAVIn elokuvakasvatusta edistävään Elokuvapolku-sivustoon ja KAVIn filmografiseen Elonet-tietopalveluun.

KAVIn ainutlaatuinen aineisto

Elävän muistin keskeisiä lähteitä ovat KAVIn elokuva-arkiston sekä radio- ja televisioarkiston runsaat ja monipuoliset kokoelmat. Elokuva-arkiston kokoelmaan kuuluvat Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden elokuvat, Finlandia-katsaukset sekä Puolustusvoimain katsaukset tarjoavat kukin oman näkökulmansa suomalaiseen historiaan. Finlandia-katsaukset avaavat erityisen antoisan ikkunan suomalaisen arjen ja juhlan hetkiin 1940-luvulta aina 1960-luvulle saakka. Nämä uutispotpurit ovat kuvia Suomesta jatkosodan ja jälleenrakentamisen kaudelta teollistuneen hyvinvointivaltion syntyyn asti.

Kotimaisen elokuvan kultakauden suurimpien studioiden, Suomi-Filmin ja Suomen Filmiteollisuuden, elokuvien verkkolevitysoikeudet mahdollistavat kansallisen elokuvan kattavan digitoimisen ja levityksen internetissä. Digitoinnin myötä myös Elävästä muistista on tullut totta. Kun tähän lisätään KAVIn radio- ja televisioarkiston käytössä oleva kokoelma itsenäisten tuotantoyhtiöiden ohjelmatuotantoa 1980-luvun puolivälistä tähän päivään muodostuu muistojen mosaiikista monivivahteinen kokonaisuus.

Palaute on tervetullutta

Mitä Elävältä muistilta toivotaan? Millaisia ajatuksia ja omakohtaisia muistikuvia se herättää? Palautteita ja toiveita voi lähettää osoitteeseen elavamuisti(at)kavi.fi 

Elävän muistin suunnittelu- ja toteutusryhmä: Sami Hantula, Jorma Junttila, Ilkka Kippola, Tommi Partanen, Kirsi Raitaranta. Lisäksi toteutuksessa mukana: Timo Kinnunen, Petteri Kalliomäki, Mikko Kuutti, Matti Lukkarila, Tapio Riihimäki, Alex Day. Vuosikymmentekstit: Jari Hanski. Koulumateriaalit Marjo Kovanen (Koulukino) ja Kirsi Raitaranta. Käännös ruotsiksi: Anni Lappalainen. Nettijulkaisun suunnittelu Zeeland Family / Karhu Helsinki.

elavamuisti.fi 26.10.2017 alkaen