STOP THE PRESS!

Risto Lindstedtin hyväntuulinen matkakirja vie mukanaan maailmalle

Risto Lindstedt. Pallon henki – Hämmästellen maailmallaRisto Lindstedtin teos Pallon henki – Hämmästellen maailmalla (Kirjapaja) kuljettaa lukijan matkalle kotikulmilta Westminster Abbeyn ja roomalaisen kattoterassin kautta Afrikkaan ja takaisin.

Jos karttunut elämänkokemus hidastaakin tahtia hieman, verkalleen kulkiessa malttaa pysähtyä katsomaan sellaista, mitä muuten ei näkisi. ”Bussillakin pääsisi, mutta kävellen paras”, Lindstedt kirjoittaa. ”Hidas askel antaa aikaa näkymien imeytymiseen.”

Jaettu ihmetys on kaksinkertainen ilo, kun mukana reissussa on matkakumppani. Kirjailija käy vaimonsa kanssa leppoisaa dialogia, ja yhteiselo sujuu jouhevasti myös matkan päällä. Kun päästään rantaan, tapahtuu ilman sopimista näin: ”Vaimo lähtee kävelemään, minä jään kynäämään”, Lindstedt sanoo.

”Avioliiton yksi keskeisimmistä arkiasioista on KAT-järjestelmä. Kiitollisuus ja kunnioitus, arvostaminen, tilan antaminen. Nyt mennään T:n kohdalla. Niin on menty Espanjan Fuengirolassa, Normandian Omaha Beachillä, Australian itärannikolla Jarvis Bayssa, Aran saarella, Saarenmaan Vilsandissa.”

Venetsia-luvussa Lindstedt kirjoittaa: ”Jos leikkisin Thomas Mannia, voisin kertoa asettaneeni ’matkakirjoituslehtiön’ pöydälle ja avanneeni täytemustekynäni valmiustilaan.” Hän käyttää kuitenkin muistiinpanoihin lyijykynää. ”Paikka on sinänsä oikea. Mann asui kesällä 1911 Grand Hotel des Bainsissa ja julkaisi vuotta myöhemmin tunnetuimpana pidetyn pienoisromaaninsa Kuolema Venetsiassa.”

Tekijän mukaan ihmettelyn taitoa ja avointa mieltä on syytä vaalia. Matkustaminen, jos mikä, on ihmetteleväisten tehotreeniä. Jos ajatellaan, että maailma on kirja, ne jotka eivät matkusta, lukevat siitä vain yhden sivun. Sen tiesi jo Augustinus.

Risto Lindstedtin matkakohteina kirjassa ovat muun muassa Irlanti ja kaupungeista Berliini, New York, Rooma, Venetsia, Pietari, Tukholma, Lontoo sekä Savo.

Risto Lindstedt on Suomen Kuvalehdestä eläkkeelle jäänyt vapaa kirjoittaja. Hän on lukuisten artikkeliensa lisäksi kirjoittanut mm. teokset Moottoripyörä ja miehen mieli (2008) ja 1918 – Matkoja muistin rintamilla (2017, yhdessä Eero Ojasen kanssa).

Risto Lindstedt. Pallon henki – Hämmästellen maailmalla. Kirjapaja 2017. 184 s. Kl 40.8. ISBN 978-952-288-768-9.