STOP THE PRESS!

Kanneltalossa nähdään Jari Juutisen kansainvälinen versio Tšehovin Vanja-enosta

Vanja-eno © Sergei Gridnev

kuva © Sergei Gridnev

Kanneltalossa nähdään 1.–2.11. sadsongskomplex:fi:n ja Novgorodin Draamateatterin yhteistyönä syntynyt kiihkeä versio Anton Tšehovin Vanja-enosta. Venäjänkielisen näytelmän on ohjannut Jari Juutinen.
Tšehovin näytelmät ovat teatterin ikiklassikoja, sydän, josta teatterintekijät sukupolvi toisensa jälkeen löytävät uutta ammennettavaa. Jari Juutisen nyt nähtävä kansainvälinen ohjaus on pyörteinen ja kiihkeä versio, jonka venäläisnäyttelijät tulkitsevat vangitsevalla taidolla ja intohimolla. Tietoisuus metsien ja niiden mukana maailman lähestyvästä kuolemasta on jo siirtynyt näytelmän henkilöihin. Rakkaus tarjoaa heille viimeisen oljenkorren, niinpä siihen tartutaan hukkuvan epätoivolla.

– Olen vaikuttunut siitä, millä detaljitasolla Tšehov kuvaa henkilöitään. Pinnan alla kirjailijalla kuitenkin kytevät suuret teemat ihmisen persoonasta maapallon tilaan. Tšehovin näytelmien sarkasmi on nautinnollista. Vanja-enon ihmiset ovat viiltävän älykkäitä ja kiehuvan kuumia, Jari Juutinen lupaa.

Menestyksekkäästi maailmaa kiertävän sadsongskomplex:fi-teatteriryhmän ja venäläisen Novgorodin Draamateatterin hedelmällisenä yhteistyönä syntynyt esitys on jo toista vuotta teatterinsa pääohjelmistossa. Tämän kiitetty esitys on ennen Helsinkiin saapumistaan vieraillut arvostetuilla Brestin Belaya Vezha- ja Melikhovon Tšehov-teatterifestivaaleilla.

Kanneltalossa nähtävä esitys on venäjänkielinen ja se nähdään suomeksi tekstitettynä. Suomennoksesta vastaa Maria Lappalainen.

Jari Juutinen on työskennellyt dramaturgina Oulun kaupunginteatterissa ja Lahden kaupunginteatterissa 1990-luvun alkupuoliskolla. Vuonna 1995 hän oli perustamassa teatterin ammattilaisen kanssa Lahteen Teatteri Vanhaa Jukoa, jonka johtajana hän toimi 1995–2007. Juko-vuosinaan hän oli perustamassa myös Lainsuojattomat-liikettä ja -festivaalia yhdessä Kristian Smedsin, Leea Klemolan ja Annamari Karjalaisen kanssa. Vuosina 2007–2015 Juutinen toimi teatterinjohtajana Lappeenrannan kaupunginteatterissa.

Sadsongskomplex:fi syntyi myös Juutisen myötävaikutuksella, hän on ryhmän perustaja näyttelijä Liisa Sofia Pöntisen ohella. Ryhmä työskentelee ilman pysyvää näyttämöä tehden yhteistyötä sekä kotimaisten että kansainvälisten tahojen kanssa. Suomalaisteattereiden kansainväliseen kärkeen parissa vuodessa noussut teatteriryhmä vei esityksensä kesällä 2017 mm. Edinburgh Fringe Festivalille ja Festival OFF d’Avignoniin.

Anton Tšehov: Vanja-eno

ke 1.11. klo 19 (Suomen ensi-ilta)
to 2.11. klo 19
Kanneltalo, Klaneettitie 5, 00420

Rooleissa: Yuri Kovalev, Kristina Zerebor, Olga Minkevich, Artur Kalinin, Ljubov Zhinkina, Elena Lukyanenko, Valeriy Biryukov, Vjatseslav Kormiltsev
Sovitus, skenografia ja ohjaus: Jari Juutinen
Valosuunnittelu: Teemu Nurmelin
Äänisuunnnittelu: Jari Juutinen, Jevgeni Vishnyakov
Tekstitys suomeksi: Maria Lappalainen
Kuvat: Sergei Gridnev

Esityskieli: venäjä, tekstitys suomeksi
Kesto: 1t 30 min

Liput 15/12 €, varaukset 09 310 12000 sekä lippu.fi
Yhteistyössä sadsongskomplex:fi, Novgorodin Akateeminen Draamateatteri (RU), Teatterin tiedotuskeskus TINFO (FI), Musikantit, Sadko, VKDL, Perhekeskus Maria ja Kanneltalo