STOP THE PRESS!

Raatteentie

Raatteentie, © Pekka Lehtosaari, Hannu Lukkarinen ja Kustannusosakeyhtiö Otava, 2017Tekijät: Pekka Lehtosaari ja Hannu Lukkarinen
Julkaisija: Otava
Arvio: 5/5

Hjalmar Siilasvuon johtama 9. divisioona oli jo pakottanut Neuvostoliiton 163. divisioonan palauttamaan tuusannuuskaksi polttamansa Suomussalmen kirkonkyläm. Näin suomalaiset olivat päässeet jo niskan päälle neuvostosotilaita vastaan. Joulukuussa 1939 suomalaiset saivat tietää, että puna-armeijan 44. divisioona oli lähestymässä Raatteen tietä. Muutenkin vihollisen piirissä oli jo esiintynyt heikkoa taistelumielialaa ja monia oli jo karannut joukoista. Tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1940 käynnistyi Raatteen tien taistelu, josta muodostui myös yksi Talvisodan ratkaisevimmista taisteluista.

Kun kyseessä on viikon kestänyt taistelu, niin tarinankerrontakin on syytä pitää tiiviinä, kuten sarjakuvissa yleensäkin. Taidokkaana käsikirjoitettaja ja ohjaajana tunnettu Pekka Lehtosaari on juuri oikea mies tällaiseen hommaan. Hän näkee asiat hyvin visuaalisesti ja tekee sen mukaisen käsikirjoituksen, josta näyttävällä piirrostyylillä  on taiteen toteuttanut parisenkymmentä vuotta sarjakuvia piirtänyt Hannu Lukkarinen. Mieleeni tulevat tästä Raatteen tiestä vanhat mustavalkoiset sotaelokuvat. Lehtosaari ja Lukkarinen ovat onnistuneet erinomaisella tavalla tiivistämään nuo useimmat 24 framen hetket yksittäisiin kuviin. Sen verran tehokas jokainen ruutu on.

Monet tunnetut hahmot, kuten presidentti Kallio, marsalkka Mannerheim tai jopa Stalin ovat melkolailla näköisiään, joten heidät on helppo tunnistaa tarinan tiimellyksessä. Usein sanotaan, että sotasarjakuvissa ei ole huumoria. Osassa on ja osassa ei, mutta tässä sitä on ripoteltu sinne ja tänne ilman vakavan tarinan vesittämistä. Esimerkiksi kun taistelulentokone lentää taivaalla, on propelilen ääneksi kirjoitettu pot-pot-pot tai kone osuu hetkiseksi maahan thump. Hauskoja juttuja – kuin vanhasta 60-luvun Batman-tv-sarjasta napattuja ideoita. Lieneekö Lehtosaarella ollut tuo mielessä? Mene ja tiedä, mutta herätti ainakin allekirjoittaneessa pientä höhötystä. Raatteen tie on suorastaan elokuvallinen sarjakuva, joka oli ainakin allekirjoittaneelle positiivinen yllätys.

Jukka L. Savolainen

© Pekka Lehtosaari, Hannu Lukkarinen ja Kustannusosakeyhtiö Otava, 2017