STOP THE PRESS!

Kotimaisen näytelmän festivaali juhlii 10-vuotiasta Teksti-yhteisöä Kansallisteatterissa

TekstiNäytelmäkirjailijayhteisö Teksti järjestää yhteistyössä Kansallisteatterin kanssa nykynäytelmään keskittyvän Kotimaisen Näytelmän Festivaalin jo kuudetta kertaa. Tekstin juhlavuotta vietetään näytelmätekstien ja -kirjailijoiden parissa Kansallisteatterin Lavaklubilla 26.–28.10.

Ohjelmistoon haki 33 kirjailijaa, mikä on koko festivaalin historian ennätys. Näytelmien joukosta valikoituivat Elina Kilkun Jäädä saa julma maa , Taija Helmisen Suo, pelto ja sateenkaari sekä Malin Kivelän SNÖ Den andra flickan , jotka esitetään lukudraamoina festivaalilla. Yhteistä valituille teoksille ovat ajankohtaiset aiheet ja toisaalta kirjavat muodot: tekstien tyylilajit vaihtelevat osallistavasta teatterista fragmentaarisen draamaan ja perinteiseen kerrontaan.

Ohjelmassa on myös paneelikeskustelu otsikolla ”Näytelmän uudet muodot”, jossa tutkija Katri Tanskanen , toimittaja Maria Säkö ja taiteilija Saara Turunen vaihtavat ajatuksia siitä, mitä näytelmän muoto on Suomessa juuri nyt.

Festivaali huipentuu lauantai-iltana Stina Koistinen Duon konserttiin ja päättäjäisbileisiin.

Lavaklubi on auki koko tapahtuman ajan ja tarjoaa erinomaisen kohtaamispaikan alan ihmisille sekä kaikille näytelmäkirjallisuudesta kiinnostuneille. Iltojen päätteeksi nautitaan Drama Slam! -esityksiä, joissa näytelmäkirjailijat lukevat vuoron perään omia tekstejään.

Lavaklubin sisäänpääsy on maksuton ja ohjelmisto on avoin kaikille.

Tutustu päiväkohtaiseen ohjelmaan täältä .

 

Teksti on vuonna 2007 perustettu näytelmäkirjailijoiden yhteisö, joka pyrkii luomaan yhteyksiä näytelmäkirjailijoiden ja muun teatterikentän välille sekä avaamaan keskustelua teattereiden ja näytelmäkirjailijoiden välisistä suhteista. Toiminnan kivijalkana ovat näytelmäkirjailijatapaamiset, joissa keskustellaan työskentelyolosuhteista, työtavoista ja sisällöistä. Kirjailijoiden aloitteesta järjestetään myös lukupiirejä, joissa työn alla olevia näytelmiä luetaan ja kommentoidaan.