STOP THE PRESS!

Kuopion kaupunginteatteri julkisti kevään ohjelmistonsa

Kuopion kaupunginteatteri on julkistanut ensi kauden ohjelmistonsa. Tulossa on erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu kevät.

Uutuuksista päästään nauttimaan jo tammikuun toisella viikolla, kun Ritva Grönbergin Sydämenlyöntejä saa kantaesityksensä 9.1. Lauluilta on toivottu jatko maaliskuussa 2012 ensi-iltansa saaneelle Rakkaudesta lauluun -esitykselle.

Nyt Ritvan lauluja voi kuulla Maria-näyttämöllä kymmenen kertaa kevään aikana. Rentoa ja lämmintä tunnelmaa on tarjolla Piafin, Piazzollan, Paasivaaran sekä erittäin toivottujen Frida-näytelmän laulujen parissa. Pianossa taituroi Tapio Nykänen.

Tammikuussa saa ensi-iltansa myös Kuopion Sirkuksen teatterivierailu Pakkassirkus VoimatOn. 13.1. kantaesityksensä saava esitys kertoo voimasta ja voimattomuudesta. Onko yksilö voimakkaampi kuin ryhmä vai onko ryhmä voimakkaampi kuin yksilö? Millaista erilaista voimaa elämässä tarvitaan ja missä tilanteissa voimattomuus pääsee valloilleen? Miten yksilön voima ja voimattomuus näkyvät arjessa ja minkälaiset vastavoimat meihin vaikuttavat? Emilia Tengvall-Materon ohjaamassa esityksessä nähdään 24 Kuopion Sirkuksen nuorta harrastajaa.

 

Kolme ensi-iltaa helmikuussa

Kauden seuraavat ensi-illat ajoittuvat helmikuulle. Kolmen ensi-illan kimaran aloittaa koko perheelle suunnattu Astrid Lindgrenin klassikko Ronja Ryövärintytär. Minna-näyttämöllä 15.2. ensi-iltansa saavan suurteoksen ohjaa Miko Jaakkola. Rohkeana Ronjana nähdään Anna Kuusamo ja hänen isänsä Matiaksen perivihollisen Borkan poikaa Birkiä esittää Eino Heiskanen. Ronja Ryövärintytär on riemukkaan visuaalinen fantasiaseikkailu, joka kertoo ennakkoluulojen voittamisesta, omantunnon heräämisestä sekä esteet ylittävästä ystävyydestä.

 Jos Ronja on suunnattu erityisesti perheen pienimmille, niin seuraavassa ensi-illassa ikähaarukka nousee hieman ylemmäs ja kohderyhmänä ovat nuoret. Pilvi Hämäläisen kirjoittama Jäähyväiset Pamela Andersonille on tragikoominen, ratkiriemukas ja jopa anarkistinen kasvutarina irtipäästämisestä. Olli-Matti Oinosen ohjaama näytelmä kertoo koskettavasti Tuupasen veljeksistä: Hillosta ja Ruupasesta. Heidän perheessään tunteet kuohuvat. Äiti haluaa määrätä poikiensa elämää. Hän tietää parhaiten, millainen tyttöystävän pitää olla ja miten pukeudutaan. Mutta mitä tekee isä? Hänen paikkansa on tyhjänä ruokapöydässä. Ja kaiken tämän yllä leijuu Pamela Andersson kuin orpojen ja hylättyjen tuki ja turva, suojelusenkeli, joka saattaa materialisoitua eläväksi hetkenä minä hyvänsä. Näytelmän ensi-ilta on Maria-näyttämöllä 28.2.

Samana päivä, mutta Minna-näyttämöllä, saa Kuopion ensi-iltansa Eric-Emmanuel Schmittin Arvoituksellisia muunnelmia. Viime elokuussa Helsingin kaupunginteatterin studio Pasilassa ensiesityksensä saanut näytelmä on syntynyt viiden teatterin – Helsingin Kaupunginteatterin, Hämeenlinnan Teatterin, Kuopion kaupunginteatterin, Logomo-teatterin ja Riihimäen Teatterin – yhteistuotantona. Rooleissa nähdään legendaariset Heikki Kinnunen ja Ilkka Heiskanen, ohjauksesta vastaa Sakari Kirjavainen.

Näytelmä kertoo kahdesta miehestä, joiden kohtaaminen paljastaa menneisyyden salaisuudet yllättävällä tavalla. Itsetietoinen nobelisti ja pelokas toimittaja ovat päältä katsoen epätasa-arvoinen pari, mutta illan edetessä käy ilmi, että molemmat ovat rakastaneet samaa naista. Miesten käsitykset valheesta, totuudesta, rakkaudesta ja kuolemasta törmäävät – ja salaperäinen nainen yhdistää ja erottaa heidät. Esitys on näennäisesti vähäeleinen, mutta siinä on kaikki. Se on draama, komedia, farssi ja tragedia.

 

Viimeiset ensi-illat huhtikuun lopussa

Kauden viimeiset ensi-illat sijoittuvat huhtikuun loppuun. Näistä ensimmäisessä tartutaan yhteen maailman kirjallisuuden ja näyttämötaiteen tunnetuimmista teoksista: William Shakespearen Romeoon ja Juliaan. Kuopion taidelukio Lumitin ja kaupunginteatterin yhteistyö tuo Minna-näyttämölle 25.4. valtavan määrän nuoria näyttelijöitä, tanssijoita ja muusikoita. Shakespearen teksti päivittyy tähän päivään Paula Vesalan ja Jenni Vartiaisen musiikilla – ja satoja vuosia sitten syntynyt klassikkoteos saa uuden muodon nykynuorten käsissä.

Kevään viimeinen ensi-ilta on 30.4., jolloin kaupunginteatterin näyttelijät ja Kuopion kaupunginorkesteri kapellimestarinaan Eero Lehtimäki johdattavat yleisönsä vapputunnelmaan. Vappu goes Ultra Bra! -konsertista on kaksi esitystä Minna-näyttämöllä, ensimmäinen on vappuaattona ja toinen vappupäivänä 1.5.

Syksyltä keväälle jatkavat supersuosittu, yleisön hurmannut suurmusikaali Viulunsoittaja katolla, Luolamies ja Patriarkka sekä marraskuun alussa ensi-iltansa saava Matriarkkoja ja Siipirikkoja eli kuule meitä Kaija Koo.

 

Liput jo myynnissä

Kevään esitysten liput ovat jo myynnissä netissä, Kuopio Infossa, Kuopion kaupunginteatterin lippukassalla ja Kuopion musiikkikeskuksen lippukassalla sekä muissa teatterimme lippuja myyvissä paikoissa.