STOP THE PRESS!

Christian Kluxen johtaa TFO:lla Webernin, Salosen ja Straussin teoksia

Christian Kluxen, kuva: Lizette Kabre

kuva: Lizette Kabre

Torstaina 26. ja perjantaina 27.10. klo 19 Konserttitalossa kuullaan Wieniläissäveltäjiä sekä Esa-Pekka Salosen pianokonsertto. Huippuorkesterissa ympäri maailmaa ”mahtavana viikinkinä” tunnettu Christian Kluxen palaa johtamaan Turun filharmonista orkesteria ja solistina konsertissa nähdään vahvaa kansainvälistä uraa luova Juho Pohjonen. Torstain konsertti on lisäksi Syötävät sävelet -sarjan toinen konsertti, ja konserttia ennen klo 17.30 maistellaan Baijerilais-Wieniläisiä herkkupaloja musiikintutkija Susanna Välimäen johdolla. Molempia konsertteja edeltää Varaslähtö klo 18 Konserttitalon kahviossa. Varaslähdössä tutustutaan tarkemmin konsertin ohjelmaan ja haastatellaan illan esiintyjiä.

Anton Webernin Passacaglia aloittaa konsertit. Passacaglia on taitekohdan teos Webernin tuotannossa. Teos huipentaa Webernin myöhäisromanttisen kauden ja samalla siinä on jo viitteitä ekspressionismista. Ennen väliaikaa kuullaan Esa-Pekka Salosen moniulotteinen ja ilmaisultaan runsas pianokonsertto, jonka ensiesitys New Yorkissa vuonna 2007 oli suuri menestys. Teoksen vaativassa piano-osuudessa piano on välillä yksinvaltiaana solistisessa roolissa ja välillä osa orkesteria. Konsertit päättää Richard Straussin kuuluisa sävelruno Tod und Verklärung, eli Kuolema ja kirkastus.

Kapellimestari Christian Kluxen on kolme kertaa saanut Arne Hammelboe -stipendin Tanskan kapellimestariyhdistykseltä. Vuonna 2007 hänelle myönnettiin Jacob Gade Grand Prize New Yorkin kapellimestariopintoja varten. Vuosina 2010–13 Kluxen oli Dirigentenforumin jäsen Saksan musiikkineuvostossa ja vuonna 2013 hänelle myönnettiin Gladsaxen-musiikkipalkinto. Kaudella 2017–18 Kluxen johtaa Norrköpingissä, Trondheimissa ja Turussa.

Nuoren kotimaisen pianistikaartin kärkinimiin lukeutuva Juho Pohjonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista pohjoismaisista pianisteista tällä hetkellä. Pohjosta on kiitelty erityisesti hänen laajasta repertuaaristaan, intensiivisistä tulkinnoistaan sekä kokonaisvaltaisuudestaan. Pohjonen on urallaan voittanut palkintoja useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa, muun muassa Klavier Festival Ruhr -stipendin vuonna 2009.

Äärettömyyksiin Turun konserttitalossa to 26. ja pe 27.10. klo 19.00. Syötävät sävelet -sarjailta to 26.10. klo 17.30. Varaslähdöt klo 18.00. Christian Kluxen, kapellimestari, Juho Pohjonen, piano, Turun filharmoninen orkesteri. Webern – Salonen – Strauss. Liput 23,50/18,50/9,50€.