STOP THE PRESS!

Akateeminen Kirjakauppa palaa Jyväskylään 20 vuoden tauon jälkeen

Ensi vuonna 125 vuotta täyttävä Akateeminen Kirjakauppa palaa Jyväskylään 20 vuoden tauon jälkeen. Uusi liike avataan Kauppakeskus Seppään torstaina 26. lokakuuta. Akateeminen avaa keväällä myös uuden verkkopalvelun osoitteeseen akateeminen.com.

Akateemisen Kirjakaupan toimitusjohtaja Anne Kariniemi kertoo, että Jyväskylän uuteen myymälään tulee runsas valikoima eri alojen kirjallisuutta, Keski-Suomen omien kirjailijoiden teoksia, erikoislehtiä ja paperitarvikkeita. Valikoimaa laadittaessa on pidetty mielessä niin paikalliset lukijat, kirjailijat, nuoret kuin yliopisto-opiskelijatkin.

–Akateeminen on nimenomaan laajan ja valikoidun valikoiman kirjakauppa. Ja vaikka olemme ketju, mietimme aina sitä ympäristöä, jossa toimimme, ja pidämme huolen siitä, että valikoima vastaa sen vaatimuksia ja tarpeita. Esimeriksi Jyväskylässä lähdemme liikkeelle vahvalla englanninkielisen kirjallisuuden tarjonnalla. Olemme käyneet läpi myös eri oppilaitosten ja nuorten lukijoiden kirjallisuustarpeita, Kariniemi sanoo.

Kariniemi uskoo, että tavallista kirjakauppaa tarvitaan edelleen, vaikka kirjoja ostetaan yhä enemmän netissä ja e-kirjoina.

–Kirjakauppa ei ole mielestäni joko tai, vaan enemmänkin sekä että -bisnestä. Kummallekin on asiakaskuntansa ja tilanteensa, mutta painetussa kirjassa on toki oma lisäviehätyksensä. Toisaalta kirjakauppa tarjoaa paljon sellaista, mitä netistä ei saa: asiakaspalvelun, löytämisen ilon, inspiroivia kohtaamisia, teosten hypistelyn mahdollisuuden ja kirjojen tuoksun. Kirjakauppa on elämys.

 

Paikallisten kirjailijoiden teokset pääsevät valikoimiin

Jyväskylän Akateemisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Jaana Mastokangas-Vuori kertoo, että uutinen Akateemisen paluusta Jyväskylään on otettu kaupungissa vastaan erittäin myönteisesti.

–Paljon on yhteydenottojen perusteella Akateemista kaivattu tänne, ja sanonkin itse niin, että Suomen Ateena ansaitsee Akateemisen, Mastokangas-Vuori toteaa.

Mastokangas-Vuori painottaa paikallisen kulttuurin merkitystä liikkeen valikoimissa.

–Tuomme kauppaan sellaisia keskisuomalaisten kirjailijoiden teoksia, joita ei saa mistään muusta kirjakauppaketjusta. Siitä myös kirjailijat itse ovat ilahtuneet. Olemme saaneet heiltä sellaista palautetta, että tämä on ensimmäinen kerta, kun kirjakauppa ottaa heihin yhteyttä, eikä toisinpäin.

Paikalliset kirjailijat esittäytyvät avajaisviikolla liikkeessä päivittäin. Ohjelman avaa torstaina Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan professori Jarmo Liukkonen, joka kertoo kirjastaan Psyykkinen vahvuus. Myöhemmin avajaisviikolla Akateemisen haastattelussa ovat muun muassa opettaja ja fantasiakirjailija Katri Alatalo sekä lakkitehtailija Eero Fredriksonin poika, jyväskyläläinen kulttuurivaikuttaja Erkki Fredrikson. Hän kertoo isänsä elämäntyöstä ja teoksestaan Rivakka lakkitehtailija – Eero Fredriksonin kaikenkarvaisia sattumuksia.