STOP THE PRESS!

TTT:n keskustelutilaisuudessa vertaillaan totuuksia Kekkosen ajasta

Tampereen Työväen Teatterin yleisökeskustelujen sarja Tunne tekijät etenee syyskauden viimeiseen osaansa. Tiistaina 31.10. klo 18 TTT-Klubille kokoonnutaan otsikolla Julkisuudelta piilossa ja pöyhitään juuri kantaesityksensä saaneen Presidentti ja tyttö -näytelmän maailmaa.

Toimittajan työ vei Maarit Tyrkön poikkeuksellisen lähelle presidentti Urho Kekkosta. Kirjoissaan Tyrkkö kertoo suhteestaan vanhenevaan presidenttiin. Missä kulkee yksityisen ja julkisen raja? Mikä on kirjojen totuus, mikä näytelmän totuus ja mikä median totuus? Esimerkiksi näihin teemoihin pureudutaan, ja myös yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja.

Keskustelijoina nähdään Maarit Tyrkkö, Seija Holma ja Janne Virkkunen. Puheenvuorot jakaa keskustelun vetäjä, toimittaja Helena Itkonen.

Maarit Tyrkkö on toimittaja ja tietokirjailija. TTT:n näytelmä Presidentti ja tyttö perustuu Tyrkön kirjoihin Tyttö ja nauhuri (WSOY 2014) sekä Presidentti ja toimittaja (WSOY 2016). Näytelmä kertoo vuosista 1973-1981, jolloin Tyrkkö työskenteli presidentti Urho Kekkosen lähellä. Ystävyys syveni ETYK-kesänä 1975 ja kesti presidentin sairastumiseen saakka.

Seija Holma on dramaturgi. Hän on työskennellyt dramaturgina kohta 35 vuotta ja ollut kiinnitettynä mm. Suomen Kansallisteatteriin ja Tampereen Työväen Teatteriin, jossa on jo 24. vuosi menossa. Holman aiempia töitä TTT:ssä ovat mm. Taivaslaulu, Mielensäpahoittaja ja poika, Hiljaiset sillat ja Manner.

Janne Virkkunen työskenteli politiikan toimittajana Helsingin Sanomissa Urho Kekkosen aikana. Virkkunen selosti Kekkosen kauden päättymistä ja siihen liittynyttä valtapeliä HS:lle. Reportterin uran jälkeen vuosina 1985-1990 Virkkunen työskenteli Helsingin Sanomien toimituspäällikkönä ja uutispäätoimittajana. Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana Virkkunen toimi vuosina 1991-2010. Virkkunen oli kansainvälisen sananvapausjärjestön Internatiional Press instituten hallituksen puheenjohtaja 2008-2010.

Eino Salmelaisen näyttämöllä 10.10.2017 ensi-iltansa saanutta Presidentti ja tyttö -näytelmää on arvioitu yksituumaisen myönteisesti päivälehdissä ja blogeissa. Esitys sai neljä tähteä esimerkiksi Aamulehdessä ja Helsingin Sanomissa. Kritiikeistä on poimittavissa sellaisia adjektiiveja kuin riemukas, hulvaton, täydellinen, hurmaava, vapautunut ja mukaansatempaava.

Näytelmän esitykset jatkuvat TTT:n ohjelmistossa myös kevätkaudella 2018.