STOP THE PRESS!

Raatteen tie –sarjakuvasta Suomen ensimmäinen sarjakuvatraileri

Raatteentie, © Pekka Lehtosaari, Hannu Lukkarinen ja Kustannusosakeyhtiö Otava, 2017Elokuvista tuttu traileri on vihdoin levinnyt myös sarjakuvaan. Raatteen tien taistelu alkuvuodesta 1940 on Suomen sotahistorian ja talvisodan kuuluisin voitto. Raatteen tien taktiikoita opetetaan edelleen sotakouluissa kautta maailman.

Maineestaan huolimatta ”jäätyneeksi helvetiksi” kutsutusta yhteenotosta ei ole koskaan tehty edes televisiosarjaa tai elokuvaa. Ensimmäinen visuaalinen kerronta Raatteen tien tapahtumista on Pekka Lehtosaaren ja Hannu Lukkarisen sarjakuvateos joka perinteistä poiketen on historiallisesti paikkansapitävä.

”Kaikissa sodissa toistuvat samat asiat, mutta Raatteen tiessä monet niistä kärjistyivät äärimmilleen”, selvittää käsikirjoittaja Lehtosaari. ”Pyrin tekemään sodasta itsestään päähenkilön. Tarina kertoo nuotiosta ja ihmiset ovat niitä nuotiossa palavia halkoja”.

Tänä syksynä Otavan julkaiseman Raatteen tie –sarjakuvan ensimmäinen painos myytiin loppuun kolmessa arkipäivässä. Albumi lahjoitettiin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistölle hänen syntymäpäivänsä kunniaksi. Teoksesta on jo tehty ruotsin-, venäjän- ja englanninkieliset käännökset. Ranskalainen ja puolalainen laitos ilmestyvät ensi vuoden alussa.

Suomen ensimmäinen sarjakuvatraileri on Pekka Lehtosaaren käsikirjoittama ja kuvitettu Hannu Lukkarisen vahvalla mustavalkotaiteella. Koskettavan musiikin traileriin on säveltänyt Tuomas Kantelinen, yksi Suomen kansainvälisesti maineikkaimmista elokuvasäveltäjistä.

”Elokuvan ammattilaisena traileri tuntui itsestään selvältä idealta”, kertoo Pekka Lehtosaari. ”Tuomas Kantelisen eeppinen musiikki muodostaa saumattoman liiton Hannun Lukkarisen perisuonalaisen mustan viivan kanssa”.

”Ihokarvat nousivat pystyyn kun näin lopputuloksen”, sanoo Hannu Lukkarinen. ”Sarjakuva ja elokuva ovat tarinakerronnan serkuksia, oli vain ajan kysymys milloin ne löytävät toisensa”.

Tuomas Kantelisen loihtiman sävellyksen nimi on osuvasti ”Joka sotilaalla on äiti”. Kantelinen on säveltänyt musiikin lähes kolmeenkymmeneen kokoillanelokuvaan ja kahteen balettiin. Lehtosaari ja Kantelinen ovat tehneet aiemmin yhteistyötä elokuvissa Röllin Sydän ja Rendel.

Elokuvamaistiaisen nimitys ”traileri” tarkoittaa jälkijunaa. Ensimmäiset trailerit näytettiin teattereissa vasta elokuvan jälkeen vuonna 1913. Vaikka trailerit siirrettiin pian elokuvan alkuun, nimitys ”jälkijuna” on säilynyt näihin päiviin saakka.

Helsingin sanomat:
”Lukkarisen mustavalkoisten piirrosten jyrkät kontrastit ja rosoinen viiva sopivat hienosti sodan kuvaamiseen.”.

Ilta-Sanomat:
”Raatteen tien taistelu tallentui ajattomaksi sotasarjakuvaksi”.

Suomen Kuvalehti:
”Fiktiivinen Taisto kuljettaa tarinaa jossa faktat pitävät”.

Episodi:
”Lehtosaari osaa tiivistää ison lähdeteosmäärän yhteen sarjakuva-albumiin”.

Smackthejack:
”Suorastaan elokuvallinen sarjakuva”.

Kainuun sanomat:
”Valojen ja varjojen käyttö vavahduttaa ja pysäyttää”.

Kaleva:
”Realistinen sarjakuva jonka maailma eroaa täysin Korkeajännitysten tarjoamasta seikkailun, huumorin ja sankaruuden kuvastosta”.