STOP THE PRESS!

Finalaska. Unelma suomalaisesta osavaltiosta

Henry Oinas-Kukkonen Finalaska. Unelma suomalaisesta osavaltiostaTämä tarina on tosi.

Toisen maailmansodan aikana Yhdysvalloissa levisi pelko, että Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen johtaisi kansanmurhaan. Suomalaisia pitäisi auttaa! Pienen kansan pelastamiseksi alettiin suunnitella salaista evakuointioperaatiota.

Hurjan suunnitelman mukaan amerikkalaiset noutaisivat kaikki kynnelle kykenevät suomalaispakolaiset Norjan satamista ja kuljettaisivat heidät Alaskaan. Alaska oli tyhjää täynnä. Kylmää kestävää, työteliästä ja valkoista raivaajakansaa pidettiin sen unelma-asuttajana.

Suomalaisten siirtämistä Alaskaan pohdittiin niin lehtien palstoilla kuin korkeimmassa valtiojohdossa läpi sodan. Erilaisia ehdotuksia laativat valtakunnanpoliitikot, virkamiehet, sotilasjohtajat ja jopa rivikansalaiset. Sotatapahtumien vuoksi suunnitelmat kuitenkin salattiin ja lopulta jäädytettiin keväällä 1944. Ne painuivat amerikkalaisten arkistojen kätköihin yli 70 vuodeksi.

”Maailman pakolaisongelma on tänä päivänä suurempi kuin koskaan ja pelko kansanmurhista vaanii alati. Kun suomalaiset olivat pakolaistaipaleella ja kansakunta täystuhon edessä, tuntemattomat ihmiset toisella puolella maapalloa tekivät suunnitelmia heidän pelastamisekseen. Asiasta kiisteltiin kiihkeästi. Samalla tavoin nykyään tehdään auttamissuunnitelmia monien hyväksi ja samalla kiistellään, auttaako hädässä olevia vai eikö auttaa,” sanoo Henry Oinas-Kukkonen.

Finalaska – Unelma suomalaisesta osavaltiosta on ensimmäinen uskomattomista pelastussuunnitelmista kertova kirja.

Henry Oinas-Kukkonen on historioitsija.

 

Henry Oinas-Kukkonen keskustelee kirjastaan Helsingin kirjamessuilla toimittaja Harri Alanteen kanssa perjantaina 27.10. Kullervo-salissa klo 15.00 alkaen.

 

Henry Oinas-Kukkonen
Finalaska. Unelma suomalaisesta osavaltiosta
287 s.
Vastapaino 2017