STOP THE PRESS!

100 merkittävää suomalaista tietokirjaa -näyttely Rovaniemen kirjastossa

 Suomalaisen tietokirjallisuuden merkittäviä teoksia esittelevä näyttely on esillä Rovaniemen kaupunginkirjastossa (os. Jorma Eton tie 6) ajalla 15.11.–15.12.2017. Avajaisissa keskiviikkona 15. marraskuuta vieraana on tietokirjailija Maria Lähteenmäki. Näyttelyn esittelee Jukka-Pekka Pietiäinen.

Joel Kuortin ja Jukka-Pekka Pietiäisen teokseen 100 merkittävää suomalaista tietokirjaa – Abckiriasta Mustaan orkideaan pohjautuva näyttely esittelee tietokirjallisuuden eri lajit ja kunkin lajin merkittävät suomalaiset teokset. Roll-up-näyttely kiertää Suomea jo neljättä vuotta.

100 merkittävää suomalaista tietokirjaa -näyttely ei pyri muodostamaan tietokirjakaanonia. Niin näyttelyn kuin sen pohjana olevan teoksen tarkoitus on haastaa katsoja ja lukija pohtimaan, ovatko juuri mukaan valitut teokset ansainneet paikkansa sadan joukossa. Entä mitä listalta puuttuu? Roll-up-näyttely on toteutettu Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen tuella.

AVAJAISTEN OHJELMA KESKIVIIKKONA 15.11.2017
Paikka: Rovaniemen kaupunginkirjasto, Jorma Eton tie 6, 96100 Rovaniemi

klo 18.00–18.30
NÄYTTELYN AVAJAISET
Jukka-Pekka Pietiäinen esittelee 100 merkittävää suomalaista tietokirjaa -näyttelyn.

klo 18.30–19.15
TIETOKIRJAILIJAVIERAANA MARIA LÄHTEENMÄKI
Jukka-Pekka Pietiäinen haastattelee tietokirjailija Maria Lähteenmäkeä.

Maria Lähteenmäki toimii arktisten alueiden ja Suomen historian professorina Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa. Hän on myös Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa. Lähteenmäki on julkaissut useita tieteellisiä monografioita, oppikirjoja, ja tietokirjoja. Tutkimuksissaan Lähteenmäki on erikoistunut ylikansallisten alueiden (Lappi, Karjala, Pohjoiskalotti, Barentsin alue, Pohjois-Eurooppa) tutkimukseen, 1800- ja 1900-lukujen yhteiskuntahistoriaan, naishistoriaan, sodan sosiaalihistorian tutkimukseen ja aluehistorialliseen tutkimukseen. Uraauurtavassa tutkimuksessaan Kalotin kansaa: Rajankäynnit ja vuorovaikutus Pohjoiskalotilla 1808–1889 (2004) Lähteenmäki analysoi ylirajaisia kulttuurisia, sosiaalisia ja taloudellisia suhteita ja vuorovaikutteisuutta.

Jukka-Pekka Pietiäinen on Helsingin yliopiston Suomen historian dosentti ja Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja. Hän on kirjoittanut 15 kirjaa Suomen historian eri aloilta.