STOP THE PRESS!

Tuntematon sotilas

Tuntematon sotilasAku Louhimies
Aku Louhimies ja Jari Olavi Rantala
Tuottajat: Aku Louhimies, Mikko Tenhunen, Miia Haavisto
Näyttelijät: Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo, Juho Milonoff, Andrei Alén, Matti Ristinen, Diana Pozharskaya, Max Ovaska, Kimi Vilkkula, Severi Saarinen, Eino Heiskanen, Jarkko Lahti, Akseli Kouki, Marketta Tikkanen, Eemeli Louhimies, Elias Gould, Annika Stenvall, Oskar Pöysti, Janne Virtanen, Pirkka-Pekka Petelius, Turkka Mastomäki, Hemmo Karja
Arvio: 5/5

Kun Väinö Linnan sotaromaani Tuntematon sotilas ilmestyi vuonna 1954, se sai aikaiseksi melkoisen mylleryksen kansassa. Toiset eivät sitä hyväksyneet, koska heidän mielestään upseeristoa halveksittiin ja toiset puolestaan pitivät sitä suurena merkkiteoksena. Näin on käynyt myös elokuvien suhteen. Edwin Laineen ohjaamasta versiosta muodostui niin vankkumaton klassikko, että monien mielestä se on ainoa ja oikea tulkinta asiasta. Kun Rauni Mollberg ohjasi oman versionsa 80-luvun puolessavälissä, niin tässä kohtaa alettiin älähtämään siitä, ettei pyhään teokseen saa kajota. Kuinkas ollakaan se sai kuitenkin erittäin paljon ymmärrystä, vaikka onkin jäänyt hieman taka-alalle Laineen teoksesta. Vuosikymmenet vierivät ja Suomen satavuotisjuhlavuosi oli tulossa hurjaa vauhtia. Mikäpä olisi oivallisempi tapa juhlistaa kansakuntamme itsenäisyyttä kuin Tuntemattoman sotilaan uusi tulkinta?

Koska varmasti moni on nähnyt Laineen tai Mollbergin versiot, niin tarina on siten tuttu. Kun kuulin, että uuden filmatisoinnin ohjaajaksi on tulossa Aku Louhimies, olin vakuuttunut että lopputulos tulisi olemaan varmasti väkevä tulkinta. Olihan Louhimies osoittanut omaavansa vahvan tarinankerrontatavan sisällissodan aikaan sijottuvassa elokuvassa Käsky (2008). Intuitioni oli täysin oikeassa, sillä mies on ohjannut suoranaisen mestariteoksen, joka on kansainväliselläkin mittapuulla näyttävä ja samalla koskettava tarina suomalaisista miehistä sotaisissa tilanteissa ja sen ulkopuolella. Louhimiehen ja Rantalan käsikirjoitus on samalla uskollinen Linnan kirjan hengelle, mutta sieltä on löydetty myös sellaisia elementtejä, joita aiemmissa filmatisoinneissa ei ole hyödynnetty. Lisäksi rintaman ulkopuoliset tarinat luovat kokonaisuuteen rauhoittavia tilanteita, jotka tauottavat näiden sotilaiden, kuten Rokan, hermoja raastavaa sotimista.

Toisekseen elokuva tarjoaa nykykatsojalle erilaisemman kokemuksen: tämä on kolmesta elokuvallisin filmatisointi. Uudessa versiossa on panostettu kaikkeen mahdolliseen, jotta elokuvateatterikokemus olisi mahdollisimman onnistunut. Puvustus, lavastus, kuvaus ja musiikki ovat kohdallaan ja luovat tarinalle tuon ajan fiiliksen. Jos jotain heikkoutta pitäisi mainita, niin se on yksi kotimaisen elokuvan helmasynneistä: dialogin puuroutuminen. Muutamaan otteeseen huomasin, etten saanut näyttelijän replikoinnista kovin hyvin selvää. Onneksi sitä oli sen verran vähän etten siitä ryhdy tiputtamaan puolikasta tähteä. Näyttelijäsuoritukset ovat sivurooleista aina päärooleihin saakka erinomaisia. Varsinkin humoristista rooleistaan ehkä parhaiten muistetut näyttelijät Jussi Vatanen ja Aku Hirviniemi näyttävät heidän valintaansa kritisoinneille, että he eivät todellakaan ole vain koomisia näyttelijöitä, vaan heille sopivat erinomaisesti Koskelan ja Hietasen roolit. He saavat hahmoihin syvyyttä ja sellaista inhimillisyyttä mitä juuri tämän filmatisoinnin osalta kaipailinkin. Eero Aho se onkin sitten melkoinen taituri erilaisten roolien kanssa. Hän pystyy tekemään Rokasta sen saman yleisölle tutun hahmon, mutta kuitenkin todella omannäköisensä version. Louhimiehen Tuntematon sotilas -filmatisointi saisi varmasti Väinö Linnankin myhäilemään erinomaista tulkintaa romaanistaan.

Toinen levy sisältää lisämateriaalia kuten elokuvan kansainvälisen version, making of -version, poistettuja kohtauksia, tunnelmaa ensi-illasta sekä trailereita.

Janus Tanskanen for smacktheajack.net

Photo’s Copyright by Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Traileri