STOP THE PRESS!

Pohjolan enkeli on koskettava tutkielma Hugo Simbergin tunnetuimmasta maalauksesta

Pohjolan enkeliErikoisnäytökset järjestetään 14. ja 16.11. kautta maan. Making Moviesin tuottama ja Jean Michel Rouxin ohjaama elokuva on osa Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa.

Kaikille suomalaisille tuttu taideteos, Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli, on innoittanut dokumenttielokuvaa Pohjolan enkeli, joka saa ensi-iltansa 14. ja 16.11. järjestettävissä erikoisnäytöksissä kautta maan. Tuoreen näkökulman maalaukseen ja sen tematiikkaan ottaa elokuvan ranskalainen ohjaaja Jean Michel Roux. Pohjolan enkeli -elokuvan on tuottanut palkittujen Miekkailija ja Tyttö nimeltä Varpu –elokuvien takaa löytyvä tuotantoyhtiö Making Movies ja se on osa Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa. Elokuvan oikeudet omistaa Scanbox ja sen levittää Finnkinon elokuvalevitys.

Taiteilija Hugo Simberg on sanonut kuuluisimmasta maalauksestaan Haavoittunut enkeli: ”Halusin maalata teokseen kaiken, mikä on naiivia, mikä esittää lapsen viattomuutta ja mikä tärkeintä, kuvaa omistautumista ja rakkautta.” Mitään tarkempaa selitystä teoksensa tulkinnasta hän ei koskaan antanut. Mitä maalaus merkitsee? Keitä ovat nämä kolme henkilöä: kaksi lasta, jotka kantavat enkeliä paareilla metsässä?

Elokuvassa yksinkertainen kysymys vuonna 1903 maalatun kuvan merkitysestä muuttuu ranskalaisen ohjaajan Jean Michel Rouxin käsissä pohjoiseksi freskoksi, joka avaa oven suomalaisen kansan – ja katsojan mielikuvitukseen. ”On inspiroivaa käyttää tätä Simbergin arkkityyppistä kuvaa lähtökohtana ja tutkia sen avulla Suomen kansan ajatus- ja mielikuvitusmaailmaa,” ohjaaja toteaa. Elokuva on kuvattu Suomessa maaliskuun 2016 ja maaliskuun 2017 välillä ja se on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa.

Pohjolan enkeli on tutkimusmatka suomalaiseen sieluun, siihen, millaiseksi se kuvitellaan ja millaisena se esiintyy yhteisessä ja yksityisessä alitajunnassa. Elokuva on myös matka, jonka varrella tavataan kaiken ikäisiä ja monilla eri aloilla toimivia henkilöitä ympäri Suomea. Heillä kaikilla on läheinen suhde Hugo Simbergin maalaukseen Haavoittunut enkeli, ja se herättää heissä tunteita, jotka liittyvät myötätuntoon, kuolemaan, taiteeseen, maailman väkivaltaisuuteen, enkelien olemassaoloon – ja toivoon.

Pariisilainen Jean Michel Roux löysi Suomen vuonna 1998 Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin ansiosta, missä esitettiin hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa Les mille merveilles de l’univers. Hän on sittemmin useasti palannut Suomeen etsimään inspiraatiota. Hugo Simbergin maalauksen Haavoittunut enkeli näkeminen ensi kertaa oli ohjaajalle todellinen elämys, ja lähtölaukaus Pohjolan enkeli -dokumenttielokuvalle.

Pohjolan enkeli saa ensi-iltansa 14. ja 16.11. järjestettävissä erikoisnäytöksissä elokuvateatterissa kautta maan.