STOP THE PRESS!

Rudolf Koivu -palkinto 2017 Sanna Manderille

Avain hukassaGrafia myöntää 10 000 euron Rudolf Koivu -lasten- ja nuortenkirjakuvituspalkinnon Sanna Manderille kuvituksesta kirjassa Avain hukassa / Nyckelknipan. Kirjan käsikirjoitus on Manderin ja sen on julkaissut Schildts & Söderströms.

Grafia ry jakaa Rudolf Koivu -palkinnon joka toinen vuosi parhaasta lasten- tai nuortenkirjakuvituksesta. Rudolf Koivu -palkintoa alettiin jakaa Grafian perustajiin kuuluneen kuvittaja Rudolf Koivun elämäntyön kunniaksi jo vuonna 1949.

Rudolf Koivu -palkinnosta kisasi tällä kertaa 82 teosta, joista tuomaristo valitsi ensin kymmenen kärjen. Tuomaristo kuvaa Sanna Manderin kuvitusta visuaaliseksi herkuksi, joka erottui selvästi kilpakumppaneistaan. Tuomariston mukaan kuvitustyyli kumartaa menneille vuosikymmenille, mutta on silti samalla tuore ja kiinni tässä ajassa. Kirja on kaunis ja viimeistelty kokonaisuus. ”Manderin kuvitusmaailma on täyteläinen, eheä ja persoonallinen. Hänen hahmonsa ovat kiinnostavia, humoristisia, ja kuvituksissa on oivallusta joka kiinnostaa niin lasta kuin aikuistakin. Kirja on rakennettu ja rytmitetty selkeästi, ja se kuvittaa nykyajan ihmistä osuvasti. Kirjan aukeamat ovat lukuisista yksityiskohdista huolimatta levollisia, ja murrettu, mutta heleä värimaailma on kaunis.”

Tuomaristo valitsi kymmenen kärkeen seuraavat teokset, jotka ovat esillä viikonloppuna 27.–29.10. Finlandia-talossa Lasten Kirjamessujen yhteydessä:

Djur som ingen sett utom vi, kuvitus Linda Bondestam

Tippukivitapaus, kuvitus Erika Kallasmaa

Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista, kuvitus Satu Kontinen

Vildare, värre, smilodon, kuvitus Jenny Lucander

Piano karkaa, kuvitus Marika Maijala

Avain hukassa / Nyckelknipan, kuvitus Sanna Mander

Tuhat ja yksi otusta, kuvitus Laura Merz

Ava ja oikukas trumpetti, kuvitus Aino-Maija Metsola

Mur, eli karhu, kuvitus Anne Vasko

Koira nimeltä kissa, kuvitus Elina Warsta

 

Rudolf Koivu -palkinnon 2017 tuomariston jäsenet:

Satu Kettunen

Päivi Heikkilä-Halttunen

Andrei Huhtala

Linda Linko

Anja Reponen