STOP THE PRESS!

Kauan – Kaiho

Kaiho - KauanTuotanto: Kauan
1. Lapsenmuisto 2. Kasvot 3. Siiville nousu 4. Poissa 5. Lahja 6. Nainen 7. Sateen huuhtoma 8. Kaiho
Arvio: 4,5/5

Tää on melkoista: Tšeljabinskilainen yhtye, joka musisoi selvällä suomen kielellä! Ja miksi ei musisoisi. Komiaa. Torilla tavataan. Kauan ei ole itse asiassa mikään uusi tuttavuus (paitsi allekirjoittaneelle) vaan tässä on käsillä jo yhtyeen seitsemäs albumi, peijakas. Bändin nokkamies Anton Belov on valinnut kielen siksi, että ”yhtyeen musiikki nousee paremmin esille, kun kieltä ymmärtää vain harva”. Ja niin tekee. 0,0007 prosenttia ihmiskunnasta.

Totta puhuen kuitenkin yhtyeen doom-ambient-folk-avantgardistisessa maalailussa vokaalit eivät ole yhtään merkittävässä osassa vaan niitä käytetään lähinnä tehokeinona, kuin yhtenä instrumenttina muiden joukossa. Kauanin (miten tämä taivutetaan?) musiikki johdattaa ihmismielen syville vesille ja väreilyttää siellä jotain seismisiä hermoratoja, jotka vaikuttavat mielihyväkeskukseen. Kauan on oikeastaan arvostelun ulottumattomissa, sillä se tavallaan lakkaa olemasta musiikkia. Kaiho voisi yhtä lailla olla audiaalinen taulu.

Pidän tällaisesta omaperäisestä äänien asettelusta kovin niin ihmisenä kuin kriitikkona. Kaiho on kokonaisuus, ei missään nimessä kokoelma yksittäisiä biisejä ja se on tämä mp3:sten kirottuna aikana tervetullutta. Jos jotain referenssejä haluaa vasiten hakea yhtyeen ilmaisun ymmärtämiseksi, niin onhan tässä havaittavaissa esimerkiksi Pan Sonicin mekaanista piipitystä yhtä lailla kuin vaikkapa Piirpaukkeen kaunista folkrockia tai säälittävän unohdetun Mou-yhtyeen lakonisen eteeristä mystiikkaa. Äh, tämä ei selittämällä parane.

Vaikka Kaiho on vahva albumi, sen kuunteleminen on äärettömän helppo kokemus, nautittava suorastaan. Levyn ääreen uppoutuminen käy kuin huomaamatta, käden käänteessä eikä näistä tunnelmallisista äänimaisemista tahdo enää takaisin räntäsateisen S-marketin pihalle värjöttelemään. Kauan tekee ihmissielulle gutaa. Ja oi oi! Levyn jo mainitut vähäiset lyriikat ovat itsensä neron Marja Mattlarin käsialaa! No ei tämä tästä parane enää.

Unohtakaa kaikki mitä tiedätte venäläisestä musiikista. Tämä ei ole Pugatsovaa, ei Gorky Parkia, ei Dima Bilania. Kauan on.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Kauanmusic, 2017