STOP THE PRESS!

Saaristo-oopperan Vanhapiika ja varas yllättää esiintyjänsäkin

Vanhapiika ja varasMitä saadaan, kun radiostudioon suljetaan neljä oopperalaulajaa, yksi pianisti, yksi villakoira ja yksi Jukka Rasila? Ainakin koossa ovat farssin ainekset. Saaristo-oopperan tuottama ja Mika Eirtovaaran ohjaama Vanhapiika ja varas törmäyttää teatterin, oopperan ja kuunnelman ja tarjoilee lopputuloksen hyvin sekoitettuna Logomon Teatro-salin lavalta 7. marraskuuta klo 19.

Oopperaa radio-oopperan tekemisestä

Italialaisen Gian Carlo Menottin vuonna 1939 säveltämä Vanhapiika ja varas on alun perin kevyt radio-ooppera, josta muokattiin myöhemmin myös näyttämöversio. Saaristo-oopperan näkemys yhdistää ja sekoittaa näitä kahta tyyliä:

–Me tavallaan palaamme esityksen alkujuurille tuomalla näyttämölle 30-luvun radiostudion, jossa neljä oopperalaulajaa ja pianisti äänittävät radio-oopperaa Vanhapiika ja varas, kertoo oopperalaulaja Päivi Nisula.

–Normaalin roolituksen lisäksi meidän versiossamme lavalla seikkailee myös äänitehostemiestä esittävä Jukka Rasila, joka tekee Teatrossa oopperadebyyttinsä, Nisula kertoo.

Koska Rasilan roolia ei oopperan käsikirjoituksesta varsinaisesti löydy, on sen sisältö Nisulan mukaan heillekin pieni mysteeri.

–Kun Jukka pääsee improvisoimaan, on luvassa varmasti yllätyksiä niin yleisölle kuin meille esiintyjillekin.

Teatterin keinoin

Saaristo-ooppera pyrkii tuotannoissaan tuomaan oopperaa uusiin tiloihin ja tekemään siitä helpommin lähestyttävää, niin tälläkin kertaa. Siksi ohjaajaksi kutsuttiin stand upista ja teatterista paremmin tunnettu Mika Eirtovaara ja esityspaikaksi valittiin Logomon Teatro. Myös käsikirjoitus ja toteutus ovat teatterimaisempia kuin oopperoissa yleensä.

–Oopperat eivät tavallisesti ole farsseja, vaan meno on usein mahtipontista ja pönöttävää. Me taas haluamme tarjota yleisölle kevyempää viihdettä ja hauskuutta marraskuun pimeyteen Nisula kuvailee.

–Tästä syystä halusimme ohjaajan juuri teatterin puolelta. Mika on tuonut esitykseen teatterilavoilta tuttua rytmiikkaa ja ajoitusta, joka tekee siitä teatterimaisemman, hän kertoo.

Teatroon on helppo tulla

Vanhapiika ja varas saa ensi-iltansa 7.11. ja pääsee samalla korkkaamaan ensimmäisenä näyttämöteoksena Teatro-salin. Luvassa on nauruhermoja kutkuttava oopperafarssi, johon ei todellakaan ole pukupakkoa.

—-

Rooleissa: Päivi Nisula (Miss Todd), Juha Hostikka (Bob), Tiina Vahervaara (Laetitia) ja Anu Hostikka (Miss Pinkerton), Pasi Helin (pianisti) ja Jukka Rasila (äänimies)

Esitykset: 7.11. klo 19.00 (ensi-ilta), 10.11. klo 19.00, 12.11. klo 15.00, 14.11. klo 19.00 ja 15.11. klo 19.00. Liput 25/35€, Lippupiste.fi.