STOP THE PRESS!

Von Hertzen Brothers – War Is Over

Von Hertzen Brothers - War is OverTuotanto: Kie von Hertzen, Mikko von Hertzen, Jonne von Hertzen
1. War Is Over 2. To The End Of The World 3. The Arsonist 4. Jerusalem 5. Frozen Butterflies 6. Who Are You? 7. Blindsight 8. Long Lost Sailor 9. Wanderlust 10. Beyond The Storm
Arvio: 4/5

Kukaan ei kiistä etteikö tämä veljessarja osaisi hommaansa. Kitaroinnin ja muun soitannan lisäksi tällä seitsemännellä pitkäsoitolla kolmikko hoitaa myös tuotannon itse. Tähtäimessä ovat ulkomaiden loputtomat markkinat eikä siinä mitään – enpä näe syytä miksei siellä voitaisi breikata isostikin. Kysyntää tällaiselle progetaituruudelle varmasti on.

Biisit ovat uutuudelle syntyneet, ei yhdessä hioen vaan yksitellen pohdiskellen. Jokainen on kirjoittanut omalta osaltaan jotain itse muista tietämättä ja sitten tavara on kimpassa yhdistetty järkeväksi kokonaisuudeksi. Platalla on siis hitsisti hyvää biisimateriaalia ja aineksia niin paljon, että heikompia hirvittää. Yhteentoista biisiin mahtuu siinä määrin aihioita, että normaalimelodiatajulla varustettu kapakkamuusikko rakentaisi niistä 10 albumillista. Vaan veljekset tuhlaavat surutta ideoita ja pukkaavat silmään seiskavaihdetta vielä siinä vaiheessa kun monesta rakkineesta jo loppuisi kulku.

Se, että VHB on tietyissä piireissä ja medioissa leimattu naurettavaksi muniinpuhaltelutilutteluksi, on ikävä sivujuonne veljesten lujassa CV:ssä eikä nyt välitetä siitä. Ymmärrän, että jossain virroilla tällaisella musiikilla saisi selkäänsä mutta kun kunnianhimoa on niin sitä on ja sen täytyy päästä ulos. Suomi saattaa hyvinkin olla tällaiselle taitotriolle liian pieni operoimisalue vaikka menestystä ja ymmärrystä toki täälläkin riittää. Isoin ongelma musiikissa onkin pieni suomi-vivahde englannin fraseerauksessa. Eksoottista toki, ei ihan ahtikarjalaista mutta vähän rajoilla, että onko ne siellä isossa maailmassa valmiita vastaanottamaan tämän ilman camp-aspektia.

Oikeastaan jokainen lennonmaisesti nimetyn War Is Over- levyn kappaleista on itsessään jylhä mestaritekele mutta ei tästä kuulijalle silti tule mikään ’kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa’- olo. Tuntuu, että tavaraa on ihan liikaakin haltuun kerralla otettavaksi. Levy vaatiikin, kuten jokunen muukin kolmikon aiemmista tekeleistä, useamman kuuntelukerran palkitakseen kunnolla. Biisien hyvyys toki tulee ilmi jo kertakuuntelullakin mutta kun nyansseja ja kaiken maailman yksityiskohtia on ympätty smegeen niin maan peijakkaasti.

Vakavasti musiikkiin suhtautuvien veljesten vakavasti otettava, hyvin tuotettu kokonaisuus, joka ylläpitää laadukkaiden levykokonaisuuksiensa vankkaa jatkumoa. Kelpo kakku siis.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Music Theories Recordings, 2017