STOP THE PRESS!

Taiga-klubi esittelee Sibelius-Akatemian vahvaa kansanmusiikkiosaamista

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä järjestää legendaarisella Tavastia-klubilla Taiga-klubin 8. marraskuuta. Kansanmusiikin opiskelijoista koostuva Siba Folk Big Band sekä Global Music -koulutusohjelman synnyttämä monikulttuurinen Global Orchestra esiintyvät tapahtumassa ensimmäistä kertaa yhdessä. Yhteensä yli 60 soittajaa sisältävän suurorkesterin vierailevina solisteina loistavat underground-suosikiksi viime vuoden aikana noussut laulaja-lauluntekijä Litku Klemetti sekä suomalaisen perinnesoittimen, jouhikon taituri Pekko Käppi.

Sibelius-Akatemian kansanmusiikin professori Kristiina Ilmonen kertoo, että Taiga-klubin tarkoituksena on antaa kansanmusiikin ammattiopiskelijoille tilaisuus työskennellä läheisessä vuorovaikutuksessa eri tyyppisten taiteilijoiden kanssa.

– Pekko Käppi työskentelee Sibelius-Akatemiassa kansanmusiikin tuntiopettajana, eli tunnemme erittäin hyvin entuudestaan. Litku Klemetti on meille sen sijaan uusi tuttavuus.  Halusimme molemmat solistit mukaan, koska he ovat mielestäni tämän ajan persoonallisimpia musiikin tekijöitä tunnistettavine omine äänineen, Ilmonen kuvailee.

Illan ohjelmisto koostuu Siba Folk Big Bandin ja Global Orchestran omasta musiikista sekä Klemetin ja Käpin omista kappaleista, joista kuullaan nyt tuoreita versioita suurorkesterin kanssa.

Siba Folk Big Band on 40-henkinen orkesteri, jonka soittimistoon kuuluu muun muassa viuluja, kanteleita, haitareita, kitaroita, puhaltimia ja harmooneja. Myös arkaaisemmat soittimet kuten jouhikko, munniharppu ja mänkeri tuovat oman sävynsä sointiin. Orkesteri aloitti toimintansa vuonna 2010 osana Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän toimintaa. Yhtye valittiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vuoden yhtyeeksi vuonna 2012. Vuonna 2014 julkaistu Siba Folk Big Bandin debyyttilevy sai Etno-Emman 2015.

Global Orchestra on Sibelius-Akatemian Global Music -koulutusohjelman oma orkesteri. Yhtyeen monikulttuurinen muusikkojoukko toimii niin säveltäjinä kuin sovittajinakin, tehden ennakkoluulottoman kekseliästä musiikkia. Yhtyeen sointia värittää vuoroin latinalaisen Amerikan rytmit ja itämaiset rakkaustarinat, vuoroin pohjoisen melankolia tai kiihkeä tango.

Taiga-klubi Tavastialla: Folk Big Bang! FBB & GO solisteinaan Litku Klemetti ja Pekko Käppi
Ke 8.11. klo 20 (showtime klo 21)
Tavastia, Urho Kekkosen katu 4-6, Helsinki
Liput: 20/10€, yhteislippu Etnogaalaan (Tavastia 7.11.) ja Taiga-klubille 8.11. 35/20 € (K-18)

Taiga-klubin tuottavat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä ja Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK). Konsertti on osa Etnosoi!-festivaalin ohjelmaa.

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK) järjestää Suomen ensimmäinen Etnogaalan tiistaina 7.11. klo 19.00 Tavastia-klubilla Helsingissä. Vuosittaisessa gaalassa palkitaan kansanmusiikin, maailmanmusiikin sekä kansantanssin kiinnostavia ja ansioituneita toimijoita. Yle välittää ja tallentaa tapahtumaa tv-, radio- ja nettikanavillaan. Lisätietoja:  www.kansanmusiikki.fi/etnogaala .