STOP THE PRESS!

Aki Kaurismäen Toivon tuolla puolen -elokuvalle parhaan elokuvan ja ohjauksen ehdokkuudet European Film Awardseissa

Vasemmalta: Sherwan Haji, Nuppu Koivu, Janne Hyytiäinen, Sakari Kuosmanen, Ilkka Koivula. Kuva: Malla Hukkanen, © Sputnik Oy.

Aki Kaurismäen käsikirjoittama ja ohjaama Toivon tuolla puolen -elokuva on ehdolla parhaaksi elokuvaksi ja parhaaksi ohjaustyöksi European Film Awards -palkintogaalassa. Ehdokkuudet kaikissa kuudessa eri kategoriassa julkistettiin hetki sitten Seville European Film Festivalilla.

Vuonna 1988 perustettu European Film Awards on arvostetuin yleiseurooppalainen elokuvapalkinto. Euroopan elokuva-akatemian (European Film Academy) 3200 jäsenen valitsemat voittajat julkistetaan Berliinissä 9. joulukuuta järjestettävässä palkintogaalassa. Parhaan elokuvan ja ohjauksen kategorioissa on vuosittain palkittu alansa kirkkaimpia huippuja, mm. Michael Haneke, Paolo Sorrentino, Lars Von Trier, Roman Polanski, Cristian Mungiu, Pedro Almodóvar ja Wim Wenders.

Kaurismäki on ollut ehdolla parhaan elokuvan ja ohjauksen kategorioissa aiemminkin elokuvillaan Mies vailla menneisyyttä (2002) ja Le Havre (2011). Ehdolla parhaan elokuvan kategoriassa ovat olleen myös Kaurismäen elokuvat Tulitikkutehtaan tyttö (1990) sekä Boheemielämää (1992), josta parhaan miespääosan palkinnon voitti Matti Pellonpää.

Vuoden paras elokuva kansainvälisten elokuvakriitikoiden äänestyksessä

Toivon tuolla puolen ja Kaurismäki ovat jatkaneet menestyksekkäinä koko vuoden myös muiden elokuvapalkintojen rintamalla. Kaurismäki voitti Berliinin elokuvajuhlien parhaan ohjaajan Hopeinen karhu -palkinnon, ja Toivon tuolla puolen valittiin syyskuussa kansainvälisen elokuvakriitikoiden järjestön FIPRESCIn (International Federation of Film Critics) äänestyksessä vuoden parhaaksi elokuvaksi. Voittajasta äänestivät kaikki järjestöön kuuluvat 576 elokuvakriitikkoa ympäri maailman. Kaurismäki palkittiin tunnustuksella jo toistamiseen; saman palkinnon hän on vastaanottanut elokuvastaan Mies vailla menneisyyttä.

Kaurismäki on palkittu myös useilla elämäntyöpalkinnoilla kuluneen vuoden aikana, mm. ranskalaisen SACD-järjestön (Sociéte des Auteurs et Compositeurs Dramatiques) myöntämällä Prix Européen -elämäntyöpalkinnolla sekä merkittävällä ranskalaisella Prix Jean Vigo d’honneur -kunniapalkinnolla.
Lisäksi Kaurismäki palkittiin Toivon tuolla puolen -elokuvastaan viime keväänä Luxembourg City Film Festivalilla Grand Prix -palkinnolla ja kesällä Münchenin elokuvajuhlien yhteydessä The German Cinema Award for Peace -palkinnolla.

Suomalaisen kauppamatkustajan ja syyrialaisen pakolaisen risteävistä poluista kertovan elokuvan pääosissa nähdään Sherwan Haji ja Sakari Kuosmanen. Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 3. helmikuuta, ja se on kerännyt tähän mennessä elokuvateattereissa 53 000 katsojaa. Elokuvan on tuottanut Sputnik Oy yhteistyössä tuotantoyhtiö Bufon kanssa ja sen teatterilevityksestä Suomessa vastaa B-Plan Distribution Oy. Toivon tuolla puolen on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

European Film Awards: www.europeanfilmawards.eu
Toivon tuolla puolen -elokuvan trailer: youtu.be/kCMYQ37UeeE