STOP THE PRESS!

Ja Kitara Soi -festivaalilla liikutaan musiikillisesti vuosisadalta toiselle

Eduardo Eqüez avaa konserttisarjan torstaina 16.11. Kuvaaja: Remke Spijkers

Eduardo Eqüez avaa konserttisarjan torstaina 16.11. Kuvaaja: Remke Spijkers

Klassisen kitaramusiikin Ja Kitara Soi -festivaali järjestetään Lappeenrannassa 16.–19.11.2017. Lappeenrannan tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio luonnehtii tämän vuoden festivaalikattausta poikkeuksellisen monipuoliseksi.

– Kitaraa kuullaan tänä vuonna sen monessa eri muodossa. Kitaran lisäksi konserteissa soivat viulut, sello, harmonikka, tuuba, Lappeen kirkon urut ja piano. Runoja ja laulujakin on tarjolla.

Konserttisarjan avaa argentiinalainen Eduardo Eqüez, joka soittaa torstaina 16.11. Raatihuoneella vihuelaa ja barokkikitaraa. Kuusikielinen vihueala syntyi 1500-luvun Espanjassa. Siitä kehittyivät seuraavina vuosisatoina ensin barokkikitara ja lopulta klassinen kitara. Eqüezin ohjelmiston sävellykset ovat 1500- ja 1600-lukujen jalokiviä.

Perjantaina 17.11. Lappeen kirkossa kuullaan Jyrki Myllärisen klassisen kitaran ohella viulua sekä kokonaista jousikvartettia. Konsertti on kenraaliharjoitus järjestyksessään kolmanteen Myllärisen taiteellisen tohtorintutkinnon opinnäytteeseen tähtäävästä viidestä konsertista. Tutkintoon liittyvä konserttisarja käsittelee modernia suomalaista kitaramusiikkia. Perjantaisessa konsertissa pääsee nauttimaan 1900- ja 2000-lukujen kotimaisesta annista.

Lauantain 18.11. ilmaisessa klubi-illassa Teereenpelissä on luvassa Pipoka Trion hulvatonta musiikin genrerajoja rikkovaa ajatonta soitantaa. Mukana ovat ”ihmiskunnan jaloimmat soittimet”. Triosta Veli Kujala soittaa harmonikkaa, Petri Keskitalo tuubaa ja Jarmo Julkunen puolestaan kitaraa ja banjoa. Pipoka Trion jäsenet ovat omien soittimiensa virtuooseja.

Ja Kitara Soi -festivaalin päättää sunnuntain 19.11. kaksiosainen tunnelmallinen konsertti Lappeen Marian kirkossa. Konsertin alussa kuullaan säveltäjä Tiina Myllärisen herkkä ja puhutteleva nykyteos. Se käsittelee luopumista ja siihen liittyviä surun tunteita. Soittajat Pasi Eerikäinen (viulu), Veli Kujala (harmonikka) ja Susanne Kujala (urut) etsivät kontaktia toisiinsa ja liikkuvat koko kappaleen ajan.

Sunnuntain konsertin päättävät Aki Kaurismäen elokuvista tuttu tähti Kati Outinen, Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut vuonna 1992 voittanut sopraano Pia Freud ja kotkalainen pianisti Kristian Attila. He tulkitsevat suomalaisuuden tuntoja Suomen itsenäisyyden sadan vuoden ajalta. Kyseessä on ensiesitys, mutta runot, laulu ja piano kumpuavat tutuista aineksista. Esityksessä kuullaan mm. Paavo Haavikon, Katri Valan, Aulis Sallisen, Aarre Merikannon, Toivo Kuulan ja Jean Sibeliuksen tuotantoa.

Liput (to, pe ja su):
20 € peruslippu
10 € eläkeläiset, opiskelijat, työttömät, lapset
Ennakkolipunmyynti asiakaspalvelukeskus Winkki ja lippu.fi.
Konserttipaikoilla ovilipunmyynti alkaa tuntia ennen konserttia.

Tarkempi ohjelma ja lisätietoa: http://www.lappeenranta.fi/fi/Palvelut/Tapahtumat/Ja-Kitara-Soi