STOP THE PRESS!

Berliinin klubikulttuuri materialisoituu Ville Kylätaskun uusissa maalauksissa

Ville Kylätasku Let Me Be Your Instrument for Peace, 2017 Sekatekniikka PVC:lle 160 x 140 cm Photography ©Günter Lepkowsky

Ville Kylätasku
Let Me Be Your Instrument for Peace, 2017
Sekatekniikka PVC:lle
160 x 140 cm
Photography ©Günter Lepkowsky

Ville Kylätasku: Sielun soittorasia
Galerie Forsblom, 17.11.2017–7.1.2018

Voimakas energisyys ja haavoittuva herkkä kohtaavat Ville Kylätaskun (s. 1979) uusissa maalauksissa. Näyttely on saanut innoitusta Berliinin klubeilta ja rave-kulttuurista: muovisena kiiltävää, painavaa mustaa ja keveää, mattaa valkoista tehostavat neonvärit hehkuvat kuin tanssilattioiden valot tai teosten läpi pilkahtavat sisäiset aurat. Roiskemaalausta uudelleentulkitseva materiaalinkäsittely on vienyt Kylätaskun työskentelyä aiempaa ekspressiivisempään suuntaan. Ilmavat teokset muodostavat galleriaan narratiivisen tilan, jossa maalaukset keskustelevat keskenään ja ovat kollektiivisesti laajemman kokonaisuuden osasia.

Aineettomuutta henkivät, PVC:lle maalatut teokset lähestyvät metafysiikkaa. Teosten keskeisenä vaikuttimena toimii taiteilijan oma maailmankatsomus sekä kiinnostus taiteen positiivisia tunnetiloja synnyttävää voimaa kohtaan. Kylätasku uskoo, että yhteiskunnan edessä on suuri henkinen vallankumous, joka tulee muuttamaan ihmistä ennennäkemättömällä tavalla. Hän kokee ihmisten keskittyvän pääsääntöisesti ulkoiseen todellisuuteen, minkä takia taiteilija pyrkii kääntämään huomion sisäiseen maailmaan. Teokset käsittelevät elämän ikuisia kysymyksiä, itsensä kohtaamista ja hyväksymistä: elämä on taiteilijan mukaan ihmisen luoma harha, jonka päämääränä on itseoivallus. Itsensä löytämisen jälkeen ihmisestä tulee väistämättä hyvä, vaikka loppujen lopuksi kaikki alkaa mysteeristä ja päättyy mysteeriin.

Kuvataiteen lisäksi Kylätasku on opiskellut muotoilua Lahden taide- ja muotoiluinstituutissa, mikä on johtanut taiteilijan kiinnostukseen materiaalien pitkäjänteistä tutkimista ja kehittämistä kohtaan. Kylätaskun teoksia kuuluu muun muassa Suomen Taiteilijaseuran ja Kuntsin modernin taiteen museon kokoelmiin sekä useisiin kansainvälisiin yksityiskokoelmiin. Taiteilija asuu ja työskentelee Berliinissä.