STOP THE PRESS!

Jannis Varelas muuntaa galleriatilan räiskyväksi kokonaistaideteokseksi

Jannis Varelas Näkymä taiteilijan studiolta, 2017

Jannis Varelas
Näkymä taiteilijan studiolta, 2017

Jannis Varelas: The Pomegranate Circus / Under the Chair
Galerie Forsblom 17.11.2017–7.1.2018

Kreikkalaistaiteilija Jannis Varelas (s. 1977) tutkii näyttelyssään tuttujen arkiesineiden yllättäviä ominaisuuksia. Abstraktia ja figuratiivista esitystapaa leikkisästi yhdistelevät maalaukset kuvaavat elettyjä tiloja kollaasimaisten yksityiskohtien kautta. Todellisuus jäsentyy fragmentaarisesti kuin arkeologisissa kaivauksissa: aika näyttäytyy elettyjen hetkien jättäminä, sattumanvaraiselta näyttävinä jälkinä. Tupakka-askin päällä makaava sytytin, myyttisen otuksen päätä muistuttava tahriintunut liina ja hymynaaman muotoon kovettuneet ruoantähteet ovat merkityksettömiltä vaikuttavia arjen jäännöksiä, mutta ne ovat myös merkkejä toisen, täynnä mahdollisuuksia olevan rinnakkaistodellisuuden olemassaolosta.

Galleriatilaan mittatilaustyönä tehty vaaleanpunainen kokolattiamatto yhdistää maalaussarjan, veistokset ja studiotilaan rakennetun videoinstallaation. The Great Cleaner –veistos on metafora länsimaista siisteyden pakkomiellettä kohtaan. Taiteilijan mukaan sattuma ei pääse määrittämään ja muovaamaan modernia kerrontaa yltiömäisen siisteytemme takia.

Nelikanavainen The Noodle Eater –videoinstallaatio kuvaa elettyä tilaa psykologisen muotokuvan muodossa. Yksi videoista esittää tyhjää vuodetta, toinen video kuvaa Varelasta syömässä nuudeleita. Kaupallista koe-esiintymistilannetta muistuttavan teoksen ääniraita punoo yhteen ihmislajin ja nuudelien kronologiat.

Varelaksen teosten symbolit ja merkit rinnastuvat automaattimaalaukseen ja lasten piirustuksiin mutta saavat voimansa fyysisestä, ekspressiivisestä tekniikasta. Teosten lähtökohtana on ihminen osana maailmanhistoriaa ja yhteiskunnallisia kysymyksiä, mutta tematiikka säilyy teoksissa hienovaraisina viitteinä, joiden pohjalta taiteilija työskentelee irrationaalisesti mielenliikkeitään noudattaen. Varelaksen teoksia on esitelty laajasti ympäri maailmaa, muun muassa Pariisin Palais de Tokyossa, Lontoon Saatchi Galleryssa sekä Wienin taidehallissa. Taiteilija jakaa aikansa Los Angelesin, Wienin ja Ateenan välillä.