STOP THE PRESS!

Haastattelussa: näyttelijä Josh Duhamel

Ohjaaja-tuottaja Michael Bay. photo credit: Andrew Cooper

Ohjaaja-tuottaja Michael Bay. photo credit: Andrew Cooper

Mitä tämä elokuva tarjoaa katsojalle?
JD: Kuten aina ohjaaja Michael Bay on pistänyt taas parastaan. Neljännen osan jälkeen moni saattoi ajatella, että miehen ideatakki on täysin tyhjä. Mutta hän oli kuitenkin innostunut ja motivoitunut tämän elokuvan tekemiseen. Ja se aina innostaa kaikkia. On mielenkiintoista katsella hänen työskentelyään. Hän sai koko porukan innostuneiksi joka päivä kuuden tai seitsemän kuukauden ajan, kun tätä elokuvaa kuvattiin. Kuvasimme englantilaisia linnoja, Stonehengea ja Detroitiin oli rakennettu aivan mieletön kuvauspaikka. Kuvauksissa käytettiin helikoptereita, nostureita ja paljon muuta teknologiaa. Jokainen kuvaustilanne oli suorastaan hämmästyttävä. Kun ajattelin, että kohtaus tehdään tietyllä tavalla, niin siitä tulikin paljon isompi kuin olin kuvitellut. On todella ilo nähdä ammattilaisten onnistuvan hommassaan.

Mitä muistat ensimmäisen elokuvan kohdalta, kun sinua oltiin koekuvaamassa?
JD: Sitä en koskaan tule unohtamaan. Kaikki alkoi muutamaa kuukautta aiemmin, kun tapasin Michaelin tuottajakumppanit toisen projektin kanssa. Michael saapui paikalle ja esitteli itsensä ja työtään, mitä hän juuri silloin oli tekemässä. Kyseessä oli siis ensimmäinen Transformers-elokuva. Aluksi oli epävarmaa, olisiko tuo kovinkaan hyvä elokuvaidea, mutta kun näin mitä hän oli tekemässä, tulin toisiin ajatuksiin. Pari kuukautta myöhemmin sain soiton häneltä ja hän tarjosi osaa elokuvasta. Joten menin tapaamaan häntä toimistoon, jossa ei ollut ketään muita kuin me kaksi. Kävimme läpi joitakin erilaisia repliikkejä ja sitten hän ryhtyi testaamaan minua. ”Sanot tämä näin…. Koita sitä… Koita tätä.” Paljon myöhemmin ymmärsin, että hän testasi kuinka hyvin pystyn tietyt jutut heittämään. Varsinkin tällaisissa elokuvissa se on aina näytteljälle erittäin iso haaste. Yleensä elokuvissa sinulla on vuorosanat käsikirjoituksessa, jotka opettelet kunnolla ja kuvauksissa esität ne. Mutta Michael Bayn elokuvassa kakki on täysin erilaista, kun hahmo on täysin tilanteen sisällä. Hän on koko ajan keskellä jotain taistelua tai suurta toimintakohtausta. Jossain kohtaa voi kaikki muuttua täysin ja sinun täytyy reagoida siihen, mitä eteesi aina tulee.

Kuinka esittämäsi hahmo on kehittynyt vuosien aikana?
JD: No, ainakin hieman harmaampi. Hiukseni värjättiin ja kun menin Michaelia tapaamaan, niin hän sanoi, että hyvältä näyttää, sinä olet nyt eversti. Hahmo on entisestäkin karkaistunut myös ulkoasultaan näiden vuosien aikana. Hän tietää miten hyödyllisiä, mutta myös haitallisia nuo autobotit voivat olla ihmiskunnalle. Häneen on tullut enemmän tummempia piirteitä, joista minä todella pidän.  Se antaa hänelle enemmän vahvuutta.

Millaista on työskennellä Mark Wahlbergin kanssa? Mitä hän tuo tähän elokuvasaagaan?
JD: Mark on todella loistava kaveri ja kuitenkin hyvin maassa jalat pitävä tyyppi. Hän on se poika Bostonista. Hän tulee paikalle skarppina valmiina töihin. Ihan joka päivä ja siitä minä todella pidän. Hän tuo tähän paljon omaansa. Shiakin oli omalla tavallaan erinomainen, mutta Mark on täysin erilainen äijä. Kahdessa viimeisessä elokuvassa hän on todella tuonut tarinaan kypsää otetta kun puolestaan tuolla Shialla oli enemmän nuoruutta. Kumpikin hoiti homman kotiin erilaisella otteella.

Bumblebee, Credit: Paramount Pictures/Bay F

Bumblebee, Credit: Paramount Pictures/Bay F

Millaista elämä on kuvauspaikalla?
JD: Siellä on suoranainen kaaos, koska jotain koko ajan tapahtuu. On uusimmat ja suurimmat kalustot ympärillä. Näet lentokoneet ja helikopterit, joita lentää yläpuolella. Oikeasti Transformersin kuvauspaikka on todella energisoiva, kun koko ajan tapahtuu ja vielä joka päivä. Se on opettanut minulle, että meidän pitää kyetä ottamaan kaikesta kaikki irti. Mark ja Michael ovat hyviä esimerkkejä tuosta. Jokaisen yksikön on annettava täysi panos tähän juttuun. Siksi se luo melkoisen paineen, joka todella on lähes käsinkosketeltavissa. Mutta samalla se tuo hyvänolon tunnetta. Siksi jokainen palaa takasin hakeakseen tuota tunnetta.

Mitä kohtausta odotat eniten valmiissa elokuvassa?
JD: Olemme viettäneet paljon aikaa Detroitissa kuvaamalla gimbalilla, jossa on kaksi valtavaa hydraulista nostinta. Se oli kuin olisi pyöritelty pyöritelty autoa sinne ja tänne,  mutta todella isommassa muodossa ja 45 asteen kulmaan. Käytimme paljon aikaan sen tekemiseen. Oikeasti oli yksi pelottavimmista jutuista, joita koskaan olen tehnyt. Vaikka turvallisuus on aina ollut tärkein asia näiden elokuvien tekemisessä, niin kuitenkin tunnet että voit kuolla koska tahansa. Odotan jännityksellä, kuinka teknikot yhdistelevät materiaalin niin, että tuo kohtaus näyttää lopullisessa versiossa mielettömän hienolta.

Kuulostaa uskomattomalta.
JD: Se oli täysin hullua. Olet korkealla ilmassa ja vielä tietyssä kulmassa. Kaiken lisäksi oli liukasta, kun vettä oli joka puolella. Sitten kun liuit alaspäin ja toivoit ettei köysi katkeaisi. Se vasta pelottavaa olikin. Mutta toisaalta samalla se kasvattaa oman varovaisuuden asteikkoa. Eikös tuo ole jonkin sortin karaistumista?

Miksi Transformers-elokuvista on tullut niin suosittuja yleisön keskuudessa?
JD: Siinä on ainutlaatuinen idea roboteista ja autoista. Siihen kun sekoitetaan Michael Bayn hurjaa toimintaa ja omalaatuista huumoria. Kun hän yhdistelee näitä taitavasti, niin jokainen kuva näyttää aidolta. Seuraavana päivänä kun näet kadulla menevän auton, niin mietit miltä se näyttäisi kun robotti nappaa sen pyöritelläkseen sitä ilmassa.

Josh Duhamel (William Lennox) Photo credit: Andrew Cooper

Josh Duhamel (William Lennox) Photo credit: Andrew Cooper

Mikä on suosikki Transformerisi?
JD: Pidän Ironhidesta. Se on autobotti ja vieläpä hyvis. Myös Bumblebee on todella siisti hahmo. Optimus on aito sankarihahmo. Aina siellä tulee olemaan uusia Transformerseja. Kun elokuvaa kuvataan, niin et koskaan voi tietää millaiselta hahmo tulee lopulta näyttämään. Se vasta jännää onkin.

Miltä tämän elokuvasaagan tulevaisuus näyttää?
JD: Luin jostain, että Bumblebeelle suunnitellaan omaa juttuaan ja mahdollisesti Transformers 6. Onko jotain mitä emme vielä tiedä? Joka tapauksessa en halua näillä asioissa spekuloida, koska en todellakaan tiedä. Olen jotain aina kuullut, mutta ne on vain niitä puheita. Enkä myös tiedä mitä Michael aikoo. Mahdollisesti tämä on hänen viimeinen ohjaustyönsä tämän saagan suhteen.

Olisitko itse valmis seuraaviin elokuviin?
JD: Näin uskoisin. Kuten sanoin, niin näitä elokuvia on hauska tehdä. Omituisella, mutta ylpeällä tavalla olet onnekas, kun saat olla osa tätä elokuvasarjaa. Sen verran omistautunut olen tähän juttuun.

 

© 2017 Paramount Pictures. All Rights Reserved. HASBRO, TRANSFORMERS, and all related characters are trademarks of Hasbro. © 2017 Hasbro. All Rights Reserved.