STOP THE PRESS!

Lastenkirjafestivaalit kannustavat miehiä lukemaan lapsille isänpäiväviikolla

Mikä olisi mukavampaa pimeässä marraskuussa, kun käpertyä sohvalle lukemaan hyvää kirjaa, yksin tai yhdessä? Ehkä se, että voi kokoontua lastenkirjojen ja tarinoiden äärelle tapaamaan kirjailijoita, kisamaan sanataiturin tittelistä ja kuuntelemaan konsertteja! Lasten- ja nuortenkirjallisuuteen, lukemiseen ja sanataiteeseen keskittyvät festivaalit kokoavat yhteen satoja lastenkirjallisuuden lukijoita sekä kymmeniä erilaisia lastenkulttuurin toimijoita kirjailijoista tubettajiin. Koko perheelle sopivissa tapahtumissa pääsevät esille myös lasten ja nuorten tuottamat tekstit.

Naantalin lastenkirjallisuusfestivaali Kirjahyrrä haluaa vahvistaa lapsille ja nuorille suunnatun kirjallisuuden arvostusta ja asemaa Suomessa. Kolmannen kerran järjestettävä Kirjahyrrä pidetään tänä vuonna 9.–11.11.

Festivaalin aikana lastenkirjailijat tapaavat lukijoita, lukevat tekstejä ja keskustelevat tarinoista. Lapset pääsevät itse kertomaan tarinoitaan erilaisissa työpajoissa. Festivaali huipentuu lauantain poikkitaiteelliseen perhepäivään, jossa on kirjallisuuden ohella tarjolla nukketeatteria ja musiikkiesityksiä. Paikalla on myös suosittu Pikku Papun Orkesteri. Tutustu Kirjahyrrän ohjelmaan osoitteessa www.kirjahyrra.fi.

Tampereella järjestettävä Kirjalitta painottaa lasten omaa osallistumista tarinoiden tekemiseen. Lastenkirjainstituutin ja Sanataideyhdistys Yöstäjän järjestämän festivaalin ohjelmassa on 11.11. mm. Salaisuuksien metsä, jossa pääsee tutustumaan metsän salaisuuksiin, kuuntelemaan Uulun metsäaiheista konserttia ja valmistamaan keijukaisten korvakoruja. Lastenkirjakahvilassa voi nauttia lastenkirjaohjelmasta kahvikupin ääressä samalla, kun lapset osallistuvat toimintapisteisiin. Koko perheen salapoliisi-ilta järjestetään Metsossa 7.11. klo 17.30 ja nuorille suunnattu Päiväkirjahuone Monitoimitalo 13:sta 8.11. klo 18. Kirjalitan koko ohjelma löytyy osoitteesta www.kirjalitta.fi.

Sastamalassa järjestettävä Lankku eli lasten ja nuorten kirja- ja kulttuuritapahtuma kerää yhteen kulttuurin tekijöitä ja kokijoita lauantaina 11.11. Tapahtuman teemana on monilukutaito, ja tarjolla on runsaasti erilaisia työpajoja, joissa esimerkiksi koodataan, boffataan tai ratkaistaan mysteereitä. Monipuoliseen ohjelmaan kuuluu lisäksi muun muassa aikuisille suunnattu luento lasten some-käyttäytymisestä. Tapahtuman pääesiintyjä on tubettaja MrJallu101. Tapahtuman yhteydessä järjestetään lapsille ja nuorille suunnatun Sastamalan Sanataituri-kilpailun finaali sekä ensimmäistä kertaa pidettävät Sanasodan SM-kilpailut, joissa yhdistyy liikunta ja sanaleikit. Lankun ohjelman löydät osoitteesta: www.sastamalan-opisto.fi/sivu.tmpl?sivu_id=9620

Kaikki kolme tapahtumaa ovat mukana haastamassa paikalliset koulut, päiväkodit ja kirjastot mukaan Suomen Vanhempainliiton Kiedo meidät tarinaan -kampanjaan. Kampanjassa halutaan aktivoida miehiä mukaan päiväkotien, koulujen ja kirjastojen toimintaan. Ideana on kutsua miehiä lukemaan tai tarinoimaan omille lapsille, lapsenlapsille tai muulle lapsiryhmälle koulussa, päiväkodissa tai kirjastossa.