smackthejack.net - viihdettä käden käänteessä

Paluu vuoteen 1987 – ja takaisin

Kuva: Veronika Lindberg

Tanssiteos Klaustro – shhh! syntyy kahden koreografisukupolven vuoropuheluna

Marraskuun 21. päivä Zodiakissa saa ensi-iltansa Liisa Pentin ja Veronika Lindbergin teos Klaustro – shhh! Se on toinen Zodiakin 20/30-vuotisjuhlasyksyn tilausteoksista.

Liisa Pentti esitti joulukuussa 1987 KOM-teatterin näyttämöllä sooloteoksen Klaustro. Se oli Pentin ensimmäinen kokoillan soolo vastaperustetun Zodiak Presents -yhdistyksen jäsenenä. Nyt, 30 vuotta myöhemmin, teos syntyy Zodiakin näyttämölle uudelleentulkittuna, yhteistyössä nuoren polven koreografin Veronika Lindbergin kanssa.

Klaustro – shhh! poikkeaa uudelleentulkintojen perinteestä. Sen sijaan että alkuperäinen esittäjä siirtäisi teoksensa uudelle sukupolvelle, teoksen esittää tälläkin kertaa Pentti itse. Veronika Lindberg on teoksessa mukana koreografina, ja uusi tulkinta syntyy kahden eri koreografisukupolven edustajan vuoropuheluna.

– Aloitimme harjoitukset katsomalla alkuperäisteoksen taltioinnin ja perehtymällä sen varsin tarkkaan ”scoreen” eli sanalliseen liikekäsikirjoitukseen, Lindberg ja Pentti kertovat.

– Katsoimme kumpikin materiaalia omasta näkökulmastamme ja tartuimme sitten niihin teemoihin ja liikeaiheisiin, jotka tuntuivat kiinnostavan meitä molempia.

Klaustro –shhh! tuo lavalle yhtä aikaa subjektiivisen muiston vuoden 1987 kulttuuri-ilmapiiristä ja tämän hetken maailmaan. Tyylikkään herkkävaistoinen esitys liikkuu eri aikatasojen ja kehon muistikerrosten välillä keveästi kuin hengitys.

Edelleen aktiivisesti koreografina ja esiintyjänä toimiva Liisa Pentti kuuluu suomalaisen nykytanssin ja Zodiakin pioneereihin. Veronika Lindberg valmistui koreografiksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta keväällä 2016.

Heidän lisäkseen taiteelliseen työryhmään kuuluvat valosuunnittelija Mia Kivinen ja äänisuunnittelija Markus Lindén. Alkuperäisen teoksen valosuunnittelusta vuonna 1987 vastasi Zodiakin perustajajäseniin kuuluva Tarja Ervasti, ja äänisuunnitelijana toimi tuolloin Patrick Kosk.

Klaustro – shhh! nähdään Zodiakin näyttämöllä Kaapelitehtaalla vain viisi kertaa ajalla 21.–26. marraskuuta. Teos on yhteistuotanto Liisa Pentti + Co:n kanssa.

Lauantaina 25.11. järjestetään lisäksi keskustelutilaisuus otsikolla Sukupolvinäkymiä Zodiakin historian varrelta. Keskustelu pidetään klo 14.00–15.30 Zodiakin tiloissa. Keskustelun johdattelijoina toimivat Zodiakin perustajajäseniin kuuluva koreografi ja tanssin lehtori Soile Lahdenperä sekä Zodiakin taiteellinen johtaja Harri Kuorelahti.

KANTAESITYS
Liisa Pentti – Veronika Lindberg: Klaustro – shhh!

Konsepti ja koreografia: Veronika Lindberg, Liisa Pentti
Tanssi: Liisa Pentti
Valosuunnittelu: Mia Kivinen
Äänisuunnittelu: Markus Lindén
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Liisa Pentti +Co

Ensi-ilta: ti 21.11.2017 klo 19.00, Zodiak Stage, Kaapelitehdas, V-aula (Tallberginkatu 1), Helsinki
Muut esitykset: ke 22.11. klo 19.00 | pe 24.11. klo 19.00 | la 25.11. klo 19.00 | su 26.11. klo 15.00

Teosalustus 22.11. klo 18.15–18.45 Hima & Sali / Kaapelitehdas
Taiteilijatapaaminen 24.11. esityksen jälkeen.

Liput: 25/18/15 €
Lippuja ennakkoon: Tiketti