STOP THE PRESS!

Antony & Cleopatra

Josette Simon in Antony and Cleopatra at the RSC Credit: Helen Maybanks

Josette Simon in Antony and Cleopatra at the RSC Credit: Helen Maybanks

Taltiointi: Royal Shakespeare Company, Stratford-Upon-Avon, 24.5.2017
Ohjaus: Iqbal Khan
Näytelmä: William Shakespeare
Rooleissa: Josette Simon, Antony Byrne, Andrew Woodall, Ben Allen, Joseph Adelakum, Kristin Atherton, Will Bliss, David Burnett, James Corrigan, Paul Dobbs, Patrick Drury, Waleed Elgadi, Sean Hart, Amber James, Luke MacGregor, Anthony Ofoegbu, Darhmesh Patel, Lucy Phelps, Jon Tarcy, Marcello Walton
Arvio: 4,5/5

Markus Antoniuksesta tuli Julius Caesarin salamurhan jälkeisten kahinoiden jälkeen Rooman valtakunnan hallitsija yhdessä Octavius Caesarin ja Lepiduksen kanssa. Antoniuksen hallinnassa on alueen itäinen osa. Naimisissa oleva mies rakastuu tulisesti Egyptin kuningattareen Kleopatraan ja päättää asettautua Aleksandriaan. Välillä hän kuitenkin piipahtaa Roomassa tarkkailemassa tilannetta ja pahalta tilanne näyttääkin, sillä Julius Caesaria puolustaneen Pompeyn poika Sextus on uhkaamassa valtakuntaa. Rauhan aikaan saamiseksi Antonius menee naimisiin Octaviuksen sisaren Octavian kanssa. Tällä tavoin saadaan myös välit kuntoon Pompeyn kanssa, mutta kun miehen avioliitosta leviää tieto Egyptiin, eipä siellä kovin innostuneita olla. Vaikka Kleopatra on suorastaan raivoissaan, niin hän kuitenkin uskoo, ettei mies rakasta vaimoaan. Sota syttyy Octaviuksen ja Sextuksen välille, joten Antonius joutuu lähettämään vaimonsa takaisin Roomaan ja palaa itse Egyptiin. Tarinan lopun alku on siinä, kun Octavius kyllästyy Antoniuksen käyttäytymiseen ja julistaa sodan hänelle ja Kleopatralle. Tällä sodalla on kohtalokkaat seuraukset.

Tämä on toinen osa Royal Shakespeare Companyn ns. Rooma-trilogiasta. Edellinen näytelmä oli Julius Caesar, joten tämä näytelmä on sille luonteva jatko. Kuten yleensä, nämä esitykset ovat hyvin pelkistettyjä ja usein myös hyvin vähän käytetään tehokeinoja kuten musiikkia. Tässä esityksessä sitä kuitenkin on ja sen on tehntyt englantilainen lauluntekijä ja muusikko Laura Mvula. Varsinkin alussa nähtävän tanssiesityksen musiikki on niin vahva ja tunteikas, että pelkästään se vetää katsojan kiinni tarinaan. Muutenkin musiikkia on käytetty näytelmässä tasaisesti, mutta ei niin, että se veisi tarinalta tehoa, kuten muutamassa näkemässäni NT Live:n esityksessä on meinannut tehdä. Tämä kolme- ja puolituntinen esitys on jälleen laadukasta RSC-tuotantoa  ja tarjoaa katsojalle kiehtovan teatterielämyksen vuosisatojen takaa mestarinäytelmäkirjailijalta. Vaikka teksti onkin vanhaa, niin kuitenkin tulkintaan on tuotu enemmän modernia tyyliä. Esimerkiksi Kleopatraa esittävä Simon tekee hahmostaan hyvin modernin naisen, joka ei juuri miehen perään itke, vaikka ikävöi tätä sydämessään. Antoniusta esittävä Byrne puolestaan on sopivan ailahtelevainen mies, joka yrittää pitää monia asioita hallussaan, mutta ei kuitenkaan pysty hommia taidokkaasti hoitamaan. Iqbal Khanin ohjaus on tasaista ja hyvää, antaen tilaa näyttelijöiden loistokkaille tulkinnoille.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Traileri: